donderdag 12 januari 2017

De Nordic reis met mijn vader van Amsterdam via Stockholm naar Tromsø.


Voorwoord.

Ik ben Vincent, op het moment van deze reis ben ik 47 jaar, getrouwd met Pauline en wij hebben twee kinderen. Jasmijn (17) en Jesper (14). Ik heb een broer Oscar (45)


Onze vader Beer (72) wilde altijd al graag het Noorderlicht zien en de Noordkaap. Vanwege de ziekte die onze moeder (71) de afgelopen tien jaar heeft gehad (COPD) was het niet haalbaar om met haar deze reis te maken.


Na het overlijden van onze moeder in juli 2015 besloot mijn vader om te kijken of de reis haalbaar was. Dit mede op aandringen van ons. Hij heeft zelf alles geregeld met hulp van D-reizen in WC De Aarhof in Alphen aan den Rijn. De accommodatie in Noorwegen heeft hij via internet, AirB&B.


In eerste instantie zou een vriendin van mijn ouders mee gegaan zijn maar vanwege zeer trieste persoonlijke omstandigheden kon zij helaas niet mee en ben ik vlak voor vertrek in haar plaats meegegaan. Gelukkig was alles nog op korte termijn te regelen. Vrij krijgen bij mijn werkgever waarvoor nogmaals mijn dank en het omboeken van het vliegticket...



Woensdag 3 februari 2016.

Dag één van de reis naar Tromsø.


De wekker ging op tijd, half vijf. Douchen en een bakkie koffie. 

Om half zes kwam de buurvrouw om ons naar Schiphol te brengen waarvoor onze dank...
Op Schiphol gekomen eerst de koffers wegwerken en dan door de douane. Na dat hele circus was het wel weer tijd voor een bakkie, nu bij Starbucks...
Tijd zat om ons bakkie op het gemak te nuttigen. Pa nog fff een peukie en toen op het gemak naar de gate.

Daar waren we mooi op tijd en moesten we ong. een kwartiertje wachten en konden we boarden. Iets later dan de planning verlieten we de Hollandse kleibodem.

Na over Leimuiden gevlogen te zijn zette we koers richting Stockholm Arlanda om daar netjes, voor op schema, om 10 uur te landen.
Nu wachten op de koffers en dan met een bus naar de carrental.
Papieren invullen en richting our wheels. Een zilvergrijze VW Golf Station Blue Motion.
Alles even installeren, telefoon, dashcam en satnav en toen om 11.30u gingen we  toch over de E4 richting het noorden.

Onze eerst stop was rond 12.30u in de buurt van Gävle. Koffie en ff piesen. Het weer was prima en de wegen goed te rijden, zeker als je net als wij spikes onder de wagen heb zitten...Daar gingen we weer. Koffie en het lekkers waren naar binnen gewerkt en het peukie van pa was op.


Ik kroop net als hiervoor weer achter het stuur en daar gingen we. Het rijden in Zweden is relaxed zoals altijd en we schoten aardig op. Rond 16.00u zaten we in Älandsbro. Nog ff een bakkie en dan voor de zekerheid even het hotel bellen, wat ik voor ogen had, om te kijken of ze nog een kamer vrij hadden. Dat was het geval en dus even over vieren reed ik weg, samen met pa natuurlijk, om de laatste 160 km te rijden. Rond 18.00u zouden we er moeten zijn. De temperatuur daalde nu snel. Van -3*C bij de koffiespot tot -13*C bij het hotel waar we om 17.45 u aankwamen, 568 km op de klok.

Inchecken en even installeren. Dan lekker eten en nu relaxen op de kamer.






Dat was het voor vandaag. Een relaxte dag met een mooi doel...


Tot morgen...




Donderdag 4 februari 2016

Dag twee van de reis naar Tromsø...


Na een hele goede nachtrust in het Levar Hotell ging de wekker om 07.30 u. Eerst even lekker douchen en toen aan een lekker ontbijt waar niets ontbrak... Prima verzorgd.


Rond de klok van 9 wilden we vertrekken maar de deur aan de bestuurderskant (mijn kant dus haha) klikte niet in het slot. Bevroren!

De eigenaar van het hotel bracht uitkomst en stond even later met een heatertje in zijn hand en in zijn t-shirt bij -9,5*C het slot te ontdooien. Wat een behulpzame en vriendelijke man. En jahoor het slot was al snel ontdooit en de deur klikte weer dicht.

Om half 10 konden we dan onze reis naar het noorden vervolgen.

Rond 10.15 u waren we bij Umeå, snel door, wat een drukte...

De eerste "wilde" rendieren zagen we rond 10.53 u bij Granberget langs de E4. Het weer was aardig en de weg was goed te rijden maar het bleef goed opletten. Om 11.45 u begon het te motsneeuwen en waren we in de buurt van Bureå. Skellefteå passeerden we rond de klok van 12.


Lunchstop was rond 13.00 u bij Restaurang Toppen, een pyramidevormige pizzaria vlakbij Piteå. Binnen was het lekker warm, buiten iets kouder -14,5*C. De pizza was in ieder geval lekker. Om 13.49 u zijn we weer gaan rijden en zaten we nog 44km van Luleå vandaan.

Om 14.45 u verruilde we de E4, waar we anderhalve dag op hebben gereden in voor de E10.

Om 15.10 u waren we bij het geplande overnachtingsadres maar dat trok ons toch niet zo aan en dus zijn we verder gereden... Het begon wel al donker te worden en we gokte erop dat we toch redelijk snel een leuk adres zouden vinden. Hmmmmm.... Dat viel toch wat tegen haha.


16.03 u was een tijdstip om even bij stil te staan. We kruisten de Poolcirkel. Tis goed dat ik nog een stukje van het ondergesneeuwde bord had gelezen want pa had het niet gezien...We zaten toen op Väg 392...

Even een foto maken en dan snel weer de auto in want -15,5*C is best fris.




Onderweg hebben we toch nog even de -16,5*C aangetikt maar toen zaten we lekker in de auto. Kachel aan en een lekker stukkie muziek op... De Common Linnets on the playlist..!!

Dat gezochte hotel was toch nog wel iets lastiger te vinden dan we hadden gedacht maar de aanhouder wint dus zoek en gij zult vinden! En we vonden.

Rond 17.00 u toen het al fff donker was zagen we 1 (!!!) bord met de naam Forest Hotell. Dat is best lastig vinden dan haha. Gelukkig zag ik in een dorpje een vrouwke lopen en die sprak natuurlijk geen Engels dus heb ik met mijn steenkolenboerefluitjes Zweeds de weg naar het hotel gevraagd. De uitleg was redelijk te volgen en om 17.20 u kwamen dan ook aan bij het hotel.




Wij naar de ingang....op slot. Gelukkig was de eigenaar nog aanwezig en deed de deur open en konden we toch een kamer regelen. Wij zijn nu de enige gasten in het hotel maar de eigenaar woont vlakbij. Er was vanavond ook geen eten beschikbaar maar morgenochtend wel ontbijt. Prima. Koffie konden we wel gewoon pakken in de recreatieruimte...


Dat was de dag van vandaag. Iets meer kilometers gereden dan gepland maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag 566 km op de klok. Dat geeft dus een totaal van 1134 km in twee dagen dus dat is nog te overzien.


Tijd om lekker te gaan rusten. Bakkie koffie is al gedaan en het reisverslag van vandaag hebben jullie net zitten lezen.


Rest mij nog om mijn zoon en mijn meiden, welterusten te zeggen, hugs en kisses en tot morgen alhier, op skype of waar dan ook... en de rest, de groeten uit Zweeds Lapland..





Vrijdag 5 februari 2016


Dag drie van de reis naar Tromsø.


Na wederom een heerlijke nachtrust was het weer prima ontwaken.

Het uitzicht vanuit onze kamer was mooi en het weer zag er ook weer goed uit. Douchen en dan de spullen inpakken. Naar beneden voor het ontbijt. De eigenaresse had alles al klaar gezet en de koffie was al bruin… “Wil je misschien bacon and eggs?” “Nou lekker hoor”. “Nou dan ga ik dat even voor je maken”. Ik zeg: goed bezig mevrouwtje!!




Tijdens het ontbijt even gezellig zitten kletsen met de dame en de verschillende route opties doorgenomen. De locals weten meestal wel de mooiste wegen.


Het bleek dat we gisteravond toch iets anders waren gereden dan dat de planning was maar ach, we zijn op vakantie. F*ck de planning!!

We zouden een stuk via Finland rijden maar dat is dus even anders gelopen. Met google maps in beeld werd ons duidelijk waar we precies zaten en dat was al hoger dan we dachten. Maar wel in Zweden nog natuurlijk. Op aanraden van onze gastvrouw zette we koers richting Abisko, het centrum van de AURORA BOREALIS. Nou dat zal dus nog moeten blijken.

Het was 9.21 u toen we richting Abisko gingen…

Om 10.10 u zag ik een rendier aan de rand van de weg staan. In de ankers, ietsie glijden en hup in zijn achteruit. Toch fijn die spikes onder de auto… Foto en door.





Rond 10.30 u werd het weer tijd voor een tankstop. Nu we er toch waren meteen maar even een bakkie gedaan.

Na de koffie weer op weg en even voor 11.00 u even een P opgezocht net buiten Vittangi voor een verdrietig en persoonlijk moment...Sterkte zussie...xx


Hoe dichter we bij Kiruna kwamen des te kouder werd het. De -22*C is aangetikt hoor. Helaas geen foto van maar wel van de -21,5*C.


Om 11.50 u passeerde we Kiruna, een redelijk plaatsje in Zweeds Lapland waar overigens de Zweedse plaatsnamen geflankeerd worden door de Sami plaatsnamen. Voor degene die het niet weten, de Sami is de oorspronkelijke bevolking van Lapland. En Lapland is geen land maar een grensoverschrijdend gebied…






Onderweg een paar keer gestopt voor wat fotomomentjes. De omgeving werd al wat ruiger en de bergtoppen al wat hoger…

Rond 13.15 u, dus mooi op tijd, kwamen we aan in Abisko. Inchecken in het Abisko guesthouse en meteen een sneeuwscootertocht geboekt. Vanmiddag lekker niets gedaan. Alvast het blog voor vandaag geschreven en na de avondtocht even afgemaakt..




De sneeuwscootertocht was erg leuk. We hebben het noorderlicht gezien. Het was erg sterk vandaar dat we het heeeeel zwakjes door de bewolking heen konden “zien”. Niet genoeg om er een foto van te maken. Maarja. het houdt de moed er in ieder geval in. Nu net terug in de kamer. Eerst fff een bakkie natuurlijk en onderwijl de foto’s en filmpjes op de pc zetten.

Ik ga jullie allen welterusten zeggen en tegen zoonlief en mijn meiden…..Liefs van mij. Ik mis jullie wel hoor.


Morgen de laatste etappe van de heenreis…. Abisko naar Tromsø. Een ritje van ongeveer 300 km…Vandaag kwam de teller op 1404 km. Dat wil zeggen 370 km vandaag gereden…


Fijn weekend en tot morgen.



Zaterdag 6 februari 2016.


Dag vier van de reis naar Tromsø.


De kamer van vannacht was wat minder. Vrij kaal en saai maar de bedden waren goed en het was allemaal schoon. Daar gaat het toch om. Het is tenslotte maar voor één nachtje...

Dus na weer een goede nachtrust waren we rond 07.30 u-08.00 u weer wakker. Douchen en spullen inpakken en om 09.09u vertrokken we up North...Temperatuur was -13*C en de km stand 1404...



Ontbeten hadden we nog niet dat wilden we onderweg doen. Zo gezegd zo gedaan. Het volgende dorpje was Björkliden, een soort van skiresortachtige omgeving. Ontbijt werd om 09.29 u genuttigd in Hotell Fjällett. Een hotel op de berg...Rond de klok van 10 waren we klaar met het ontbijt en na een paar foto's gingen we weer op weg...De buikjes vol.






De weg was goed begaanbaar en het uitzicht en de omgeving waren schitterend.


Om 10.28 u waren we bij de Riksgränsen. Noorwegen was bereikt. De Kong Olovsveg was de route to follow...




In Noorwegen waren de wegen toch wel iets minder makkelijk te berijden. Veel sneeuw en wind. Dan zit je ook nog achter een sneeuwschuiver en staat er op de tegemoetkomende weghelft nog een badslipper die kettingen aan het leggen is omdat ie anders niet naar boven kan komen. Dan weet je wel hoe de weg eruit ziet...Maar de natuur en het uitzicht in Noorwegen zijn ook schitterend en dat maakt het weer leuk om te rijden...


Het eerste bord met Tromsø erop kwamen we om 11.52 u tegen. Nog 177 km te gaan.

Het rijden ging prima. We zijn een paar keer gestopt om wat foto's te maken. De temperatuur was hier niet zo laag als in Zweden. Hier was het tussen de -4*C en -8*C maar het was die felle koude wind die het voor het gevoel nog veel kouder maakte als in Zweden -15*C...
Ander nadeel van de harde wind was de sneeuw die over de weg bleef stuiven... Hierdoor kon ik soms niet harder dan 60 km/h...




Om 12.55 u werd het sein 'peukentijd' gegeven. En dus toen we om 13.04 u een tankstation tegen kwamen was het een mooie gelegenheid voor pa om ffff aan zijn verslaving te werken en daarna konden we mooi fff een bakkie doen.

Na de koffie om 13.38 u gingen we weer op weg. We hadden nog 88 km voor de boeg en Tom² gaf nog 1,5 u aan. Aangezien de rijtijd op de Tom² en ik altijd 'ruzie' hebben kwamen we nu dus ook weer eerder aan op onze eindbestemming. Om 14.53 u was Grannitvej in Tromsø bereikt...


Op de klok stond een totaal van 1718 km totaal dus dat wil zeggen 314 km vandaag.

Bij aankomst kennis gemaakt met Merete de verhuurster via Airbnb en met Stine die hier als studente verloskundige studeert...

Nu lekker bijkomen van een best wel inspannende rit vandaag. Bakkie erbij, spullen uitpakken en dan weer hopen op helder weer. Het uitzicht is mooi hoor. We kijken uit over het fjord op een ander deel van Tromsø.


Dat was het weer voor vandaag. De eindbestemming is bereikt dus we gaan morgen eens kijken wat er te doen is in de buurt....


Fijne zaterdag en geniet van de zondag.


Mijn schat een dikke zoen en de kids een knuffel...



Zondag 7 februari 2016


De eerste dag van ons verblijf in Tromsø.


Zondag, de eerste volle dag in Tromsø. Eerst lekker uitgeslapen, dat was weer eens lekker na die dagen vroeg op en ver rijden.

Weer heerlijk geslapen. Eerst even een heerlijk bakkie koffie gezet en toen de krant even gelezen en facebook checken. Niets bijzonders dus... Na het zelfgemaakte ontbijt, weer even wennen om het zelf te doen, lekker gaan douchen en scheren.

We hadden besloten dat we vandaag een rustige dag zouden houden en vanaf morgen weer wat op pad zouden gaan...


Radio 1 aan en met een gerust hart de wedstrijd luisteren. Dat kwam zoals verwacht allemaal goed. De kakkies gingen ook deze keer zonder punten terug de Brienenoord over...


Lekker relaxed mijn boek gepakt. Om in noordelijke sferen te blijven, een boek van Henning Mankell uit de Wallander reeks.


Het uitzicht blijft geweldig en verveeld nog steeds niet. Het ziet er redelijk onbewolkt uit en we hebben goede hoop voor de avond. Maar zoals ik ook wel in Finland (feb 2015) had mee gemaakt, succes van de dag geeft geen garantie voor de avond.





Na het avondeten kwam Merete naar ons toe en stelde voor om ons enigszins wegwijs te maken in de stad en op het eiland. Én wie weet zouden we het Noorderlicht nog zien. Toen we naar de auto liepen konden we idd wat groene gloed ACHTER de wolken waarnemen. Maar waar gloed is hoop. Hup de auto in en rijden maar. De stad Tromsø is best groot voor Noorse begrippen. Zo'n 75.000 inwoners, een beetje zoals het pittoreske Alphen aan den Rijn dus. Onderweg natuurlijk goed blijven kijken of dat verwachte licht nog terug kwam en dan graag wat beter te zien.


Tromsø is een studentenstad en een gezellige stad om te zijn denk ik. Dat zal later moeten blijken. In ieder geval cafétjes en restaurantjes genoeg. Dat is altijd goed een aantal fijne eettentjes in de buurt. 


Merete heeft ons nog wat andere punten laten zien waar we eventueel het noorderlicht zouden kunnen zien (als het er is) zonder teveel lichtvervuiling.

Tromsø is een mooie stad met een behoorlijk tunnelstelsel onder de stad door. De bouw hiervan is begonnen in de tachtiger jaren en is nog steeds niet klaar. Maar wat een mooi systeem om jezelf in te verplaatsen...

Na de rit, 'thuis' weer aan een bakkie en de fototoestellen weer in de aanslag gezet...En laat het licht toch weer een klein beetje te zien zijn. Foto gemaakt en bepaal zelf maar wat je ervan vindt. Ik ben er blij mee. Het begin is er en er komt een moment dat ik met me mond open sta van verbazing. Maar nu nog niet. Maar, geduld is een schone zaak...


Dat was het weer voor vandaag.


Welterusten voor straks, sweet dreams en tot morgen.


Jesper, Jasmijn en mijn schat, ik mis jullie en liefs van mij. xxx



Maandag 8 februari 2016


De tweede dag van ons verblijf in Tromsø.


Nadat ik vannacht wat langer wakker ben gebleven in de hoop om toch mss nog een glimp van het noorderlicht te kunnen opvangen kwam ik er vandaag maar wat later uit. Om 10.30u stond ik weer naast me bedje. Wederom lekker geslapen. Het uitzicht uit het keukenraam was erg grijs. De overkant van het fjord was niet te zien.


Eerst even ontbijten en relaxen. Pa was er om 8.00 u uit en vertelde dat het al de hele tijd sneeuwde. Toen wassen en aankleden en we waren klaar om naar de stad te gaan We schrijven 13.30 u.


Om naar de stad te gaan hadden we de auto natuurlijk nodig. Maar zonder sleutels kom je niet ver. Waar had ik die zaterdag ook alweer gelaten? Hmmm, zoeken en zoeken. Niet in mijn broekzakken, niet in mijn jaszakken. In de zak van mijn fleece dan? Nee ook niet. Rugzak helemaal leeg gehaald. Ook niet. Onder het bed dan mss. Nope. Toch ook maar even naar de auto gelopen. Mss zaten ze nog in het contact, lijkt me stug want ik weet zeker dat ik de Golf had af gesloten. Helaas pindakaas. Mss in de koffer? Zou niet weten hoe die daar zou komen maarja je weet het niet he... Je raad het al.... Ook niet. Ok, VincE. Zitten en denk goed na, mss wel lastig maar probeer het. Wat had ik ook alweer aan toen we aankwamen? Hmmm oja die trui,, die ik gekregen heb van Remco, had ik toen aan. Daar zitten ook nog zakken in. Niet aan gedacht dus die ook even checken. En hehe daar was de sleutel. Afijn, een half uur verder konden we dan toch naar de auto.


Bij de auto aangekomen eerst de hele voiture even sneeuwvrij gemaakt. Er lag toch al snel een centimeter of wat op...





Zo, we hadden weer zicht. Op naar de stad. Auto op een parking neergezet in het Sentrum en toen op het gemak gaan lopen. Niet te snel want pa is wat minder goed ter been... Eerst even pinnen en dan richting de haven. Daar lag een mooi schip van de Hurtigruten. Een tweede schip was in aantocht. Stukje lopen en bij een souvenierswinkel even binnen gegaan om te kijken wat er allemaal te koop was. Handel zat...




Zo, nu eerst op zoek naar een tent waar we een bakkie konden doen, daar waren we wel aan toe... Na het bakkie, het was ondertussen bijna donker geworden, was het tijd geworden om richting de auto te gaan. We moesten tenslotte ook nog even naar de plaatselijke kruidenier... 

Tegenover de parkeerplaats waar onze auto stond bleek ook een supermarkt te zitten dus dat was makkelijk. Snel even wat inkopen gedaan en we konden in ieder geval vanavond weer eten. Spaghetti op het menu.


Wat ook wel gezegd mag worden en waar ze in Nederland nog wat van kunnen leren is dat het autoverkeer snel stopt als ze zien dat je de weg over wilt steken. Menigmaal gebeurd... Erg fijn. Een zebrapad of VOP is nl lastig te zien door alle sneeuw haha.


Thuis gekomen eerst fff lekker niets. Toen aan het eten begonnen en daarna even tv gekeken. De Norske tv dan wel.


Toen nog even geskyped met het thuisfront.... Pauline, Jasmijn, Jesper, Heleen en Jesse aan de Nederlandse kant en Berend, Stine en ik aan de Norske kant. Was fff gezellig zo met zijn allen. Proost Heleen!!


Ook tijdens het schrijven van dit blog kijk ik regelmatig naar buiten. Als die komt mogen we hem niet missen maar de kans is vandaag niet zo groot want het is behoorlijk bewolkt... Sneeuw in de lucht.


Dat was het voor vandaag. Ik hoop dat het allemaal goed gaat het in winderige Nederland en dat jullie allemaal voorzichtig doen.


Groetjes aan de meiden en natuurlijk Jesper en Jesse niet vergeten. Jesper snel weer opknappen he. Beterschap man..


Sweet dreams en tot morgen... Groetjes uit Tromsø




Dinsdag 9 februari 2016


De derde dag van ons verblijf in Tromsø.


Na een redelijk korte nacht werd ik alweer vroegtijdig gestoort in mijn welverdiende nachtrust.

Omdat er ergens buiten een paar mensen zonodig hun boterham moeten verdienen met het hakken en boren in een rotswandje. Aangezien deze rotswand naast onze slaapkamer ligt en wij met het raam open slapen klonk het alsof ze naast mijn bed stonden te hakken... Ik heb nog geprobeerd om te blijven liggen maar helaas. Ik gaf me met tegenzin gewonnen...

Dus rond 9 uur stond ik 'fris' in de keuken om een bak koffie te maken. Je moet toch wat...Meteen maar even een paar boterhammen gemaakt, ham en kaas...Ze smaakte weer prima. Ze hebben lekker brood i Norge. Pa had zijn dagelijkse bordje havermout al achter de kiezen. Hij liever dan ik.


Na het ontbijt even douchen, aankleden en dan richting de auto. De tijd was nu rond 11.30u toen we vertrokken. Doel.... geen!


Raampjes even ijsvrij gemaakt en rijden maar. Eerst even langs The Arctic Cathedral maar die ging pas om 14.00 u open. Nou dan maar op de terugweg. We komen er toch langs. De brug over en linksaf Tromsø in. Dwars door het drukke 'sentrum' en langs het vliegveld richting Sommarøy. Daar zijn we dus nooit aangekomen. In plaats van linksaf te gaan hield ik dus steevast rechts aan. Maar het mag gezegd worden, het was een mooie route vlak langs het fjord. Hier en daar een huis en dat was het.







Af en toe gestopt om een foto te maken en dan op het gemak weer door. Op een gegeven moment kwamen we langs Lauklines Kystferie. Het lijkt heel wat maar voor je het weet ben je er voorbij haha. Maar nog steeds een mooie route. Waar zouden we uitkomen? Nou daar kwamen we al snel achter. De f*cking weg liep dood. Dan maar weer dezelfde mooie weg terug. Terug richting Tromsø, richting de koffie dus.

In Tromsø de auto geparkeerd en nog even wat gelopen voordat we aan de koffie gingen. Kijk daar kunnen we een bakkie doen. Het was rond 13.30 u 14.00 u en dus meteen maar een happie eten.

Dat happie werd nog een hele hap. Een baquette met kylling (kip) en bacon. Pa een koffie verkeerd en ik een cappuccino erbij. Na het broodje te hebben verobert was de tafel een puinzooi en onze buik was redelijk vol...




Volgende stap... Een winkel zoeken voor pa. Hij wil graag een echte mooie Noorse trui hebben. Het is een echt mooi Noors vest geworden.. Hier en daar nog wat foto's gemaakt en dan terug naar de auto. Volgende doel.... The Arctic Cathedral...


Daarvoor moesten we de brug weer over richting 'huis'. Ondertussen begon het al te schemeren en de Cathedral kwam dichterbij. De auto geparkeerd en naar boven gelopen naar de voorkant en tevens ingang...


Het was niet druk en we waren dus ook snel binnen. De binnenkant viel wat tegen maar ik kon wel doen wat ik graag wilde doen. Een kaarsje branden voor verschillende mensen maar speciaal voor me moeder en Manfred...

Juist vandaag. Some people know why...Daarna zijn we nog even blijven zitten en toen we weer buiten kwamen was het daglicht verdrongen door de duisternis en daar had ik op gewacht. De achterkant van The Arctic Cathedral is een 'glas in lood' pui van 25 meter hoog en 140 ton zwaar. Als het donker is en de lampen aan de binnenkant schijnen hun licht naar buiten door de pui... Erg mooi!









Daarna hup naar 'huis' en niets doen. Beetje lezen en verder niet veel. Lekker relaxen. Nouja natuurlijk nog wel even de foto's en filmpjes op de pc zetten. Terwijl ik daarmee wilde beginnen werd ik gebeld via skype. Pauline en de kids. Ff bijkletsen... Love you all... 


Broodje gemaakt met kipfilet, tomaat etc Daarna een paar krabbels zodat jullie daar in Nederland weer wat te lezen hebben en ondertussen heb ik ook maar even de wasmachine aangezet met wat Noorse hulp...


Terwijl ik dit aan het schrijven ben is op de Norske tv de documentaire van Joannna Lumley bezig over het Noorderlicht. Ik heb hem al 4 of 5 keer gezien maar het blijft mooi om te zien...


Het was niet veel bijzonders vandaag maar we zijn van de straat...Wel wat kilometers gereden, de teller stond op 1738 km en nu op 1848 km. Dus zo'n 110 km vandaag weer op de klok. De temperatuur vandaag schommelde tussen de 0 en 2 graden in de plus.


Welterusten voor nu of later en sweet dreams...



Woensdag 10 februari 2016


De vierde dag van ons verblijf in Tromsø.


Vandaag geen werklui dus ik kon uitslapen. Ja dat zou dus kunnen. Maar ik stond om 8 uur al in de keuken koffie te maken. Anja zou trots op me zijn. Daarna eerst eens alle reacties bekijken op mijn "Noorderlicht" foto. Geweldig..





Ontbijt bestond vandaag uit twee dik gesneden bruine boterhammen en twee gebakken eitjes. Lekker hoor. Mijn Wallanderboek gaat ondertussen ook richting het einde. Dan even wassen en aankleden. Klaar voor de dag van vandaag.


Ondertussen was
pa ook uit zijn mandje gekomen en gingen we nog eens kijken wat we eventueel konden gaan doen qua excursie. Nadat we een en ander hadden gezien zijn we met de auto richting de Tourist Information gegaan om er een te reserveren. Auto weer op ons 'eigen' plekje gezet en dan lopend naar de Tourist Office... Eenmaal binnen zagen we dat we niet de enige waren en sloten we maar achteraan in de rij. Drie loketten dus dat zal wel vlot gaan. Toen we aan de beurt waren bleek dat wat wij wilden niet meer mogelijk was. Maar ach, met wat hulp van de dame achter de desk hebben we toch wat leuks kunnen regelen. Zaterdag gaan we.... Ja, dat horen jullie later...


Toen eerst maar een bakkie gaan doen want van al dat wachten krijg je dorst he. Bakkie met wat wat lekkers dit keer. Toen ben ik de auto gaan halen terwijl pa nog even bleef zitten. Daarna op het gemak richting huis.


Vlakbij huis hebben we nog wat boodschapjes gedaan en toen de laatste paar honderd meter omhoog naar 'huis'.


Toen we daar waren hebben we nog even wat zitten praten met onze huisbaas Merete. Zij had nog een Noorse lekkernij voor ons in petto.

Torsk... Gedroogde vis. Pa hoefde niet maar ik wilde het wel proberen. Stine wist ook niet wat het was en wilde ook wel een stukje. Ik opende het pakje en ging zowat al over mijn huig van de geur. Maarja, je zet door he...
Maar na een klein hapje afgescheurd te hebben en weg gehapt te hebben kwam ik toch tot de conclusie dat ik onze nieuwe haring lekkerder vind...

Daarna maar even het avondeten klaarmaken. Het was bijna 19.00 u dus de hoogste tijd. Gebakken aardappelen, sla en een elandburger..
Det smakte bra!!!

Dan nog even wat tv gekeken en begonnen met het blog van vandaag. Bijna klaar en iets ging verkeerd. Hele blog weg. Kon ik weer opnieuw beginnen. En ik typ al zo snel haha. Maar hij staat er weer. Oja, de temperatuur blijft tussen de -2*C en 2*C...


Veel plezier.


Thuis.... Miss you all. See you next week...xxx



Donderdag 11 februari 2016


De vijfde dag van ons verblijf in Tromsø.


Vannacht flarden van het Noorderlicht gezien. Het is al helderder dan eerst maar op de foto komt het niet goed over. Jammer dan. Maar dit houd de moed er wel in...


Vanwege de nachtelijke Noorderlichtsessie eerst maar even uitgeslapen tot wat later. Eerst wel vroeg eruit geweest maar er weer snel terug in gegaan toen ik zag hoe laat het was en dat het toch sneeuwde.

Eenmaal uit bed eerst maar even douchen en een snel happie eten. Maar ach waarom snel. We hadden besloten dat het toch geen weer om weg te gaan. Het sneeuwde nl. nog steeds en dat werd alleen maar heviger. Ik denk dat er vandaag zo'n 10 á 13 cm is gevallen mss zelfs wel iets meer...Ook geen foto's gemaakt dus. Maar mss dat ik nog wat kan plaatsen van de dagen hiervoor.


Beetje lezen, tv kijken (het Noors lijkt erg veel op het Nederlands ben ik achtergekomen tijden het praten met de dames hier. Als we het niet op zijn engels wisten zeiden we het gewoon in onze eigen taal en dan was het woord in het Noors of Nederlands bv bijna 9 van de 10 keer hetzelfde. Of het leek er erg op haha. Makkelijk.) Muziek luisteren en niets doen. Best lekker.


Vanavond makkelijk gegeten. Pizza in de oven gedaan. Klaar.


Na het eten nog even met het thuisfront gekletst en dan nu het blog van vandaag on line zetten. Lekker rustig in huis. Merete en Stine zijn een avondje weg en gaan morgen ieder hun eigen weg. De ene gaat een weekendje naar Oslo en de andere gaat naar huis in Lillehammar.


Nou de koffie ligt al in het ruim naast de pizza. Blog geschreven, filmpje erbij en ik zou zeggen... tot morgen.


Voor de lieverds thuis.....xx



Vrijdag 12 februari 2016


De zesde dag van ons verblijf in Tromsø.


Vandaag was iedereen er vroeg uit. Merete moest al heeeel vroeg op het vliegveld zijn en Stine gelukkig wat later. Tandjes poetsen en wassen. Omdat het met de auto een kwartiertje rijden is en met het openbaar vervoer incl. overstap een klein uur reizen is heb ik Stine maar weg gebracht naar het vliegveld...Scheelt veel gesleep door de sneeuw met die zware koffers...


Toen ik weer terug was eerst maar even gaan douchen en eten. Toen mijn spullen verhuisd naar de kamer van Stine en even schoon beddengoed op het bed gedaan...Toch wel fijn om nu een eigen plek te hebben...


Vandaan zouden we weer de omgeving gaan verkennen. Niet naar Tromsø maar de andere kant op. Zo gezegd zo gedaan... Rechtsaf de wijk uit en dwars door de sneeuw, die ondertussen was gaan vallen, de weg langs het fjord volgen. De vlokken vielen gestaag op ons neer. Het zicht werd er ook niet beter op. Ach, als het vanavond maar helder is...


We bleven de weg volgen langs het fjord totdat de weg afboog naar rechts en we landinwaarts reden. Ook goed. Aan het eind van de weg was een T splitsing en linksaf betekende dat we om het fjord heen moesten. Dat leek ons iets teveel van het goede en we besloten om rechtsaf te gaan...Dat was korter. Een heel stuk korter.Het liep ook hier gewoon dood. En wat doe je als het dood loopt. Juist ja, je maakt wat foto's en gaat terug richting Tromsø. Tijd voor een happie eten en wat kaartjes kopen.





De terugweg naar Tromsø werd gereden door pa. Dat was voor hem maar ook zeeeer zeker voor mij wel even wennen. Dussss.




In Tromsø aangekomen de auto geparkeerd en toen idd eerst maar even een happie gaan eten. We zaten in een tentje tegenover het gele houten kerkje, de Tromsø Domkirke...Ook hier heb ik even een kaarsje gebrand en een paar tranen laten vloeien...Eenmaal weer buiten nog een stukje gelopen en toen wat postcards gekocht... Terug naar de auto en ik reed zelf weer naar 'huis'.










Daar aangekomen eerst even een rustmomentje genomen. Omdat het Noorderlicht 's avonds en 's nachts kan komen ga ik hier wat later naar bed dan thuis. Als je dan vroeg wakker bent krijg je wel eens een klein dipje. Maar ach, het is vakantie he...Kaarten geschreven en toen toch nog even naar de super om een paar inkopen te doen. Kaartjes meteen op de post gedaan. De temperatuur was inmiddels gedaald van -4*C overdag tot -8,5*C rond 19.00 u. Bij terugkomst bleken de postzegels nog op de keukentafel te liggen. Ik heb nog even gedacht om die er maar los achteraan te gooien in de brievenbus maar das ook geen optie. Dus maar hopen dat de kaartjes aankomen. Én wanneer haha...


Thuis eten gemaakt en daarna aan het blog begonnen. Ondertussen is de lucht wel enigszins aan het opentrekken zoals we dat weleens zeggen en dus blijven we maar weer opletten.


Iedereen een fijn weekend en tot morgenavond óf zondagochtend/middag.


To my peoples at home...love you all...


Oja, aantal gereden kilometers vandaag 1913 km - 2010 km. Vandaag niet zoveel dus 97 km op de klok... Aju



Zaterdag 13 februari 2016


De zevende dag van ons verblijf in Tromsø.


De weersvooruitzichten voor zaterdagavond waren prima.... Helder en onbewolkt.

Dus wij vol goede moed een excursie met de sneeuwscooter geboekt..

Prima geregeld en nette karretjes, Yamaha 500 CC 85 pk. Liepen ong. 80 km/u. Iets sneller als de sneeuw geen 80 cm dik was maar die dikke laag sneeuw was ook wel weer mooi.

Jammer dat ook in Noorwegen de weersvoorspelling niet altijd uitkomt. We hebben de hele tocht in een vette sneeuwbui gereden. Nouja, als het dan toch niet helder is dan maar zo bar mogelijk...







Toen we op een meertje aankwamen mochten we even gaan spelen. Met alleen licht op je voertuig is het evengoed best wel donker. Als je dan ook niet weet waar het meertje eindigd is het wel even spannend maar ik moest en zou natuurlijk de eerste zijn. Gas is alles.


Eerst een rondje zonder camera in mijn hand en toen maar even een stukje met camera. 


Maarja 80km/u met maar 1 hand aan het stuur is ook niet zo verstandig dus dan maar even een klein stukje onverantwoord.


Kids, don't try this @ home....



Zondag 14 februari 2016


De achtste dag van ons verblijf in Tromsø.


Vandaag was het weer vroeg dag. Om 08.30 u was ik wakker. Ietwat korte nacht maar voor een keertje red ik het wel met 3,5 u slaap.


Vannacht na terugkomst van de sceeuwscootertour nog wat met Pauline zitten chatten en dan is het al snel 03.00 u. Dan nog even het een en ander op facebook plaatsen vanwege Valentijnsdag waar we normaal niet teveel aan doen want het is eigenlijk alleen maar voor de commercie. Tis ook niet dat ik vandaag meer van mijn meissie hou dan andere dagen. En toch, als je er niet bent voelt het toch anders....


Ondertussen een paar keer naar het overdekte balkon gelopen want ja, we zijn hier wel met een soort van missie he. Maar helaas... En dan is het zo 05.00 u voor je in je bedje ligt...

Maakt niet uit. Als we thuis zijn rust ik wel uit. Nu geen tijd voor. Niet dat ik me hier erg druk maak maar toch haha...

Even co
ntact gezocht met me zussie, Carin. Gechat via de facebook camerachatding. Fijn je even gezien en gesproken te hebben Caatje. Ik zie je snel weer. x


Dan douchen en even een was draaien. Even snel naar de supemarkt om een en ander te kopen maar alles was dicht. Tis hier ook meteen moederdag vandaag dus niets open. Maar achteraf hoorde ik dat op zondag de winkels altijd gewoon dicht zijn...Hmmmm niet fijn maarja. 


Toen om 12.15 u kwam thuis in zicht via de camera. Die gingen High T-n met zijn vieren. Pauline, Jasmijn, Jesper en Jesse. Ik aan de Noorse kant even gezellig zeg maar met af en toe een emotioneel momentje van mijn kant. Moet kunnen...


Toen na ruim twee uur gingen we ieder onze eigen weg en ben ik mijn boek uit gaan lezen. Dat is nu dus ook uit. Volgende boek ligt klaar. Weer een Wallander. Met dank aan Hedwich. 


Ondertussen is pa even een uurtje gaan liggen op bed. Nog moe van gisteravond maar dat is ook niet zo raar voor iemand die in april 73 wordt is zo'n tochtje op een sneeuwscooter niet niets. Zeker niet als je bij mij achterop zit ;) Ondertussen speel ik ook even voor Bassie en bekijk ik ook even de binnenkant van mijn ogen.


Na ons schoonheidsslaapje zijn we naar Tromsø gereden om een happie te eten. Dat deden we in een leuk tentje in de haven. Zicht op de Hurtigruten en The Arctic Cathedral...Wat wil je nog meer. Tja zicht op het Nordlys, het Noorderlicht... 








Na het eten gingen we terug naar huis om van onze avond te genieten...


Terwijl ik dit aan het schrijven heb ik de koptelefoon op en volg ik via Ziggo Live de Ladies of Soul. Lekker fff wat soul en andere classics in mijn oren. Lekker. En jarige Edsilia ook haha!!


Opeens zegt pa: "kom jij eens kijken want wat denk jij?" Tja wat dacht ik..... hup camera erbij en zie hier de resultaten. Wil het nog helderder zien maar het wordt steeds wat beter.










Tot morgen en ik ga nog wat nagenieten.


To all my love, love you all..


From Tromsø with love


Maandag 15 februari 2016


De negende dag van ons verblijf in Tromsø.


Ook vandaag weer een beetje uitgeslapen nadat het vannacht weer een latertje was geworden, lekker gechat met me vrouwtje, Pauline...


Rond een uurtje of 10 was ik er dan toch wel uit. Op het program stond... niets. Eerst maar eens de filmpjes van pa zijn filmcamera op de laptop zetten. Dat waren er genoeg. De camera is al wat ouder en als je dan de kwaliteit van deze camera tegenover die van zijn nieuwe dashcam zet is dat een wereld van verschil.


Rond een uurtje of 13.00 u zijn we richting de stad gegaan. We moesten nog wat inkopen doen en ik had nog niet ontbeten.


Pa afgezet bij een winkel en toen heb ik de auto even geparkeerd. Toen ik naar de winkel liep was pa al druk bezig met inkopen...Daarna had ik toch wel trek gekregen en zochten we een leuk stekkie op om even te brunchen, pa nam alleen een koffie verkeerd. Ik ging aan het Noors ontbijt. Eieren, toast, salade en natuurlijk zalm. Bakkie ernaast en lekker eten... Best gelopen. Toen via verschillende straatjes terug gewandeld naar de auto. Hier en daar even gestopt want pa is niet meer zo goed ter been.


Tegenover de parking was een COOP en daar heb ik nog even wat eten en drinken gekocht en toen op het gemak over de grote brug weer terug naar Kroken, net buiten Tromsø.


Toen we daar aankwamen was Merete ook weer thuis en hebben we fff gezellig zitten kletsen over wat zij en wat wij het weekend hadden gedaan. Toen hebben we alledrie nog even een tukkie gedaan. Merete werkt al jaren in de nachtdienst in het ziekenhuis in Tromsø als oncologieverpleegster en wij moesten natuurlijk even bijkomen van de gezonde Noorse lucht hahahaha.


Toen gaan eten en na het eten zijn we de route voor de terugreis eens een beetje gaan plannen. Die staat nu op papier en we zien wel hoever we komen.Het sneeuwt de hele dag al. Niet de hele tijd maar toch zeker wel regelmatig en dan ook flink door. Via Gaby heb ik wat tips gekregen over een overnachting in Gällivare en meteen maar een reservering gemaakt. Hebben we daar de eerste nacht geen omkijken naar. Bedankt Gaby...


Ondertussen dat ik dit weer aan het schrijven ben doen we ff een drankie. Oja ik had vanmiddag nog twee koffiebroodjes gekocht. Aangezien de koffie al op is nemen we hem maar bij de (fris)drank.

Ik pakte ze even en pa had er nog een hele kluif aan. Ze waren zo groot als een halfie bruin haha. Nu nog even de dag doornemen en dan voor de verandering op tijd naar me mandje. 

Het sneeuwt nog steeds dus weinig kans op het Nordlys...


Iedereen een fijne nachtrust of werkze, werk ze morgen en tot de volgende keer.


Dag thuis, dag kids, dag vrouw, ik hou van jou

Vi har sett (tot ziens)


Dinsdag 16 februari 2016


De tiende en tevens laatste dag in Tromsø.


Vandaag was een dag van redelijk op tijd uit bed. Rond de klok van 9 was ik wakker. Even goed wakker worden want ik had eigenlijk niet echt lekker geslapen. Eerste nacht dat ik niet lekker sliep.

Mss mis ik me meissie he. Ik weet het wel zeker...
Wassen en aankleden... beetje mijn spullen bij elkaar zoeken dan kan het straks de koffert in...

Wat zal ik de rest van de dag eens gaan doen. Het sneeuwt al een tijdje dus wat doe je dan... Dan pak je de auto. Alleen, want pa bleef "thuis". Maar voordat je in de Noorse winter in je auto zit en weg bent moet je toch eerst je auto zowat uitgraven en sneeuwvrij maken. dat is toch net fff anders dan in ons kikkerlandje met een kwakkelwinter van niks.....






In Tromsø eerst maar even een leuk tentje gezocht om een bakkie te doen, wat eten en daarna gewoon lekker door het winterse sneeuwige weer slenteren en wandelen. Lekker een frisse neus halen. Beetje foto's maken hier en daar eens naar binnen een winkeltje in of een leuk straatje.



Heuveltje op en heuveltje weer af. De sneeuw blijft maar vallen en het houdt maar niet op.

Na een tijdje heb ik het wel gezien en ga ik weer naar de auto. Ik ben nog niet aan de andere kant van de stad geweest. Altijd over de brug links en nog niet naar rechts. Dus toen die kant maar eens op gegaan. Die kant is ook waar de havens zijn waar o.a. de vissersboten aanmeren en de visafslag is. Dan richting het ziekenhuis waar Merete werkt. Toch best wel een grotere stad dan ik dacht. De weg terug naar het appartement neem ik dit keer niet via de bekende brug maar via een tunnel onder het fjord door. En dat was best een behoorlijke tunnel kan ik jullie zeggen... Eenmaal weer buiten rechtsaf en binnen 6 minuten was ik weer 'thuis'. En de sneeuw bleef maar vallen!!!

                                         



In Kroken aan gekomen de auto weer op mijn plekkie gezet. Er zat geen sneeuw meer op.

Toen ik boven in het appartement kwam eerst maar even wat laatste was in de wasmachine gedaan, het kan maar weer fris zijn... Daarna op mijn gemak lekker gaan douchen en scheren. Gladjes op de weg terug morgen. Na de verfrissing op mijn dooie akkertje mijn spullen gaan organiseren en dan eens gaan kijken of alles weer een beetje fatsoenlijk de koffer in kan. Wat ik natuurlijk niet moet vergeten is de spullen apart te houden voor de terugreis. Dan ga ik natuurlijk niet steeds met die grote gele koffer lopen slepen. En buiten sneeuwt het.

Na de inpaksessie eens fff rustig het eten gaan doen. Het pak spaghetti maar opgemaakt. Gehakt gerult, spaghettisaus erbij, halve rode ui erdoor en gaan. Twee tomaatje,s die we nog hadden, even gesneden. De andere helft van het rode uitje er doorheen. Beetje olijfolie en natuurlijk wat peper en citroenzout. En de frisse sidedish was ook klaar... En de sneeuw bleef maar vallen.


Na het eten begonnen aan het blog van vandaag... Met tussenpoze geschreven. Dus het duurde weer eventjes haha. Ook nog even de was opgehangen. Nog wat bladzijdes gelezen in mijn boek, het Noorse Nyheter even gekeken en dus weer wat aan de Noorse taal gesleuteld en dan the story continues. Tijdens het schrijven zet pa even een bakkie en kan ik gewoon verder schrijven. Buiten sneeuwt het................niet meer!!!!!!


Dit was de laatste dag van deze vakantie hier in Kroken-Tromsø. Van deze vakantie idd want ik weet zeker dat ik hier nog een keertje terug ga komen in deze mooie stad...In de zomer of in de winter...


Morgenochtend rond 9 uur zijn we van plan om te gaan rijden. Via Finland naar Zweden. De overnachting in Gällivare is reeds geboekt. In Gällivare ga ik een bakkie doen met Gaby die daar woont en werkt.


Dus morgen een reisverslag vanuit dat andere mooie Scandinavische land, Sverige.

Fijne avond iedereen, sweeties tot zaterdag en morgen allen weer gezond op...

En het sneeuwt nog steeds niet!!


Hier een link naar onze accomodatie...

https://www.airbnb.nl/rooms/6678726


Woensdag 17 februari 2016


De eerste dag van onze terugreis vanuit Tromsø.


Na lekker geslapen te hebben ging de wekker om 8 uur. Bakkie doen, proberen of ik nog een happie brood weg kan krijgen maar helaas. Die bewaar ik wel voor onderweg.

Even over 09.00 u waren de spullen in de auto geladen. Ready to move.

 Onee, een piepie in mijn oor. Batterij vervangen van mijn hulpoor. Uit eerdere ervaring uit een kort verleden weet ik dat je dat moet doen voordat je gaat rijden. Zo gezegd zo gedaan. Nieuwe accu erin en rijden maar. Buiten is het 2,5 *C. Binnen niet haha. Kilometerstand 2115 km.

We waren nog geen 3 kilometer onderweg... Piepie in hetzelfde oor. Hmmmm ook leeg? Dan toch maar even tjdens het rijden vervangen. Dat ging prima. Na een paar minuten, pieppiep, hetzelfde oor. Ja toen was ik er toch echt wel klaar mee, echt irritant. Verder zeg ik niets maar Pauline weet nu hoe ik in de auto zat... Maarrrrrr, alles is nog heel en alle piepies zijn weg.

Via de Noorderlichtroute reden we richting Finland...




Omstreeks 11.30 u waren we met -6*C bij de Noors-Finse gräns, Kilpisjärvi. Even wat foto's gemaakt en toen weer snel de warme auto in. Weg uit die gure koude wind.







We rijden over de lange rechte en besneeuwde wegen van Finland. Heuveltje op en ook weer af. De echte bergen hebben we achter ons gelaten.


Om 12.50 u kwamen we aan in Kaaresuvanto, de gräns tussen Finland en Sverige. Tank volgegooid, buikjes ook volgegooid en om 13.30 u gingen we met -6,5*C weer door. 




Om 13.32 u zag ik een mooi kerkje aan de linkerkant. Tja maar dan moet je evengoed wel op de weg blijven letten VincE!! Dat ging dus net, maar dan ook net goed. Gelukkig kon ik die lantaarnpaal die ik, terwijl ik door die hoop sneeuw knalde nog ontwijken. En toen was het fff donker. Van de sneeuw dan want dat lag tot op het dak en dus ook op het voorraam. Oké, geluk is dit keer met mij. Vooruit weg gaat niet achteruit gelukkig, zonder schade, wel...

Blij dat ik Finland weer uit ben. Saaie weg, zeker nu. Terug in Zweden.


Even later rond 13.37 u zagen we de eerste kleine rendierkudde voor ons op de weg huppelen. Een stuk of 15 denk ik. Met jonkies erbij. Stoppen en foto's maken. Filmpie ook nog en weer door. Maar de rendieren kunnen we ook van de lijst afstrepen, gezien!




                                         



Zweden voelt als thuiskomen voor mij. Alleen het is hier een stuk rustiger en minder gehaast in het verkeer, eigenlijk met alles lijkt wel. Mensen die ooit in Zweden zijn geweest weten precies wat ik bedoel. Weinig verkeer, Common Linnets uit de speakers, hoe lekker kun je rijden.

Om 15.44 u arriveren we bij Gällivare Bed & Breakfast. Mooi groot, geel, vrijstaand huis met uitzicht op de skipiste van Gällivare.. Inchecken, spullen even pakken en meteen maar even mijn terratorium afgebakend. Binnen behaaglijk, buiten -7*C.





Na een rustmomentje op de kamer een bakkie gedaan in het centrum van de stad. Samen met Gaby die hier sinds vorig jaar woont en werkt in een tandartsenpraktijk. Leuk om haar ervaringen te horen over wonen en werken in Zweden. Gaby bedankt voor de gezelligheid en de lift. Mooie 'bil' heb je. Klinkt raar maar jij weet wat ik bedoel haha.


Nu het verslag van de dag schrijven zoals vaste lezeres Ylva het noemt. Ondertussen, zoals altijd, de lucht in de gaten houden. Misschien ga ik straks nog even hogerop kijken.


Morgen een dikkere dag dan vandaag. Vandaag 492 km op de dagteller. Morgen een dikke 500 voor de boeg. Eindpunt morgen is in of rond Dorotea.


Welterusten allen, thuis veel liefs en tot morgen.



Donderdag 18 februari 2016


De tweede dag van onze terugreis vanuit Tromsø.


Net voor de wekker zou afgaan was deze persoon wakker, even voor 8 uur dus. Hup eruit en eerst even douchen en dan aan het ontbijt. Smaakte goed, alles was aanwezig...


Het vertrek uit Gällivare was iets later dan ik gepland had maar....planning?! Het is vakantie! Nog steeds hè. Dus 'klokslag' 09.42 u zette ik de gang erin. De temperatuur was -6*C en de kilometerstand stond op 2609 km...

Na 8 kilometer hield ik de eerste stop. Had ik eigenlijk gisteravond heen willen gaan maar het was toen erg bewolkt dus dat had toen weinig nut. Nu nog steeds eigenlijk, mistig en slecht zicht. Dunberget skiresort -6*C, bovenop de berg maar daar liggen die resorts meestal haha. Even wat foto's gemaakt en wat gefilmd en toen weer door. 





We zetten onze weg voort waar we gisteren geëindigd waren, op de E45 richting Jokkmokk.

Jokkmokk werd, via een mooi deel van de E45, bereikt om 11.05 u. Nog steeds -6*C. Net buiten Jokkmokk bereikte we het punt waar de Poolcirkel loopt. Je kon meteen merken dat je richting het zuiden reed. De temperatuur steeg direct, -5,5*C. Natuurlijk even een fotomomentje en even mijn terrein weer afbakenen. Snel die verwarmde stoel in en door...





Het Noord Zweedse deel van de E45 is volgens mij een soort testbaan van vele verschillende (vracht)automerken, o.a. M.A.N, Volvo, Renault, Mercedes, Audi en VDL bussen uit Nederland.We kwamen ze in groepjes van minimaal drie voertuigen tegen. Alsmede nog een drietal 'vermomde' auto's...


Hmmm, zouden we wel richting het zuiden rijden want de temperatuur daalde weer ietwat naar -6,5*C.

Rond de klok van 13.00 uur kwamen we aan in Arvidsjaur, -7,0*C. Tijd om alle drie de tanks bij te vullen. De Golf met E95 en wij met koffie... 13.44 u reden we weg na nog wat foto's te hebben gemaakt van de plaatselijke domkerk... Mooi gebouwtje.




Rond de klok van 16.24 u kwamen we bij ons, deze morgen nog besproken, hotel. Lilla Hotellet ligt in het dorp Vilhelmina. Ongeveer 45 minuten voor ons eigenlijke doel voor vandaag. Was een goede keuze. Leuk hotelletje, gezellig, vriendelijke en behulpzame mensen en centraal gelegen... Buiten was het -5,5*C.


Pa ging even zijn dagelijkse schoonheidsslaapje doen en ik ging beneden een bakkie koffie drinken...


Toen de schone slaper weer was ontwaakt zijn we eerst maar naar een pizzaboer gelopen. Gelukkig voor pa maar een meter of 100 bij het hotel vandaan. Dat ging nog wel... Pa een pizza Hawaii en ik niet gheghe... De 'echte' Zweedse pizzabakker vroeg me in het Zweeds of we Noors waren en aangezien ik dat nog wel verstond en in het Zweeds kon beantwoorden dacht de beste man, dan vervolg ik het gesprek ook maar in het Zweeds. En ik, best trots op mezelf, kon alles in het Zweeds beantwoorden. Geen Engels woord nodig gehad!! Nadat de we alles binnen hadden en lekker hadden gegeten verlieten we de toko. Pa liep terug naar het hotel en ik liep nog even het dorpje in.





Daar was een mooi ijskerkje gebouwd en hielden ze een wedstrijd paal zitten. Alleen wel op de Zweedse winterse manier, op een pilaar van ijs. Leuk om te zien... Best koud om te doen maar ze doen het ieder jaar en nu was het volgens de Zweedse blonde in het hotel niet zo koud als voorgaande jaren waar het wel -20*C tot -30*C is geweest. Het was nu ong. -10*C. Nou geef mijn portie maar aan Fikkie of hoe de beesten in Zweden ook mogen heten...

Nog even een klein rondje gelopen door de frisse natuur. Ik zit tenslotte de hele dag in de auto... Terug in het Lilla Hotellet hebben we nog een bakkie koffie gepakt. Staat gratis tot je beschikking in de lobby waar ook verschillende zitjes zijn en dan aan het verslag van de dag.
Bij deze dus. Vandaag is waarschijnlijk de laatste avond dat er kans is om het Noorderlicht nog te (kunnen) zien. Ik denk dat we morgenavond te veel zuidelijk zitten maar je weet het niet he...Pa lag al op bed te pitten...
Ik heb aan het begin van de nacht nog even de route voor de volgende dag in elkaar gezet.








Beginstand vandaag 2607 km

Eindstand vandaag 3102 km
Vandaag op de klok 505 km

Nou, slaap lekker allemaal, liefs aan mijn bloedjes van kindertjes en een dikke zoen voor Pauline.


Vi ses...



Vrijdag 19 februari 2016


De derde dag van onze terugreis vanuit Tromsø.


Tja....Ver voor de wekker al wakker. Die stond op 07.30 u maar rond 07.00 u was ik er uit. Douchen en dan maar even aankleden voordat we naar de ontbijtzaal gaan. Ze zouden raar staan te kijken als ik zonder aankleden beneden kwam. Dat gespierde lichaam leidt iedereen natuurlijk af gheghe...


Om klokslag 08.45 u reden we het parkeerterrein af. De E45 weer op. De temperatuur was -9*C en de kilometerstand stond op 3102 km.


We reden richting Dorotea waar onze eigenlijke overnachting stond gepland. Ben blij dat we in Vilhelmina gestopt zijn want toen we om 09.15 u door Dorotea, langs de Polarcaravanfabriek reden vond ik het er niet zo gezellig uitzien als in 'ons' dorpje. Het was wel meteen van -9*C naar -13*C gedaald...


In Rossön nog even gekeerd want ik zag bij iemand op het erf, in de sneeuw, nog wat leuks staan, oud maar leuk. En het kerkje niet te vergeten...






Even later reden we Jämtland in...

De weg was ijzig doch goed berijdbaar... Maar om 10.46 u reden we een sneeuwvrije weg op. Dat was wel even wennen hoor. Je moet toch je snelheid weer aanpassen!! Vanaf dat moment geen sneeuw meer gehad op de weg. Nouja, een heel klein stukje wel maar dat komt zo wel...
Vijf minuten later, rond de klok van 10.50 u, zaten we in Edsele, in een ICA (supermarkt) aan een lekker bakkie koffie. Beter dan die koffie van de blauwe brigade!! Het was wel een automaat maar toch. Er stond: koffie SEK 10,- Dus ik pak geld en wil dat erin gooien. Zitten er daar ook twee van die ouwe wijffies te leuten en de ene zegt, natuurlijk in het door mij ondertussen goed beheersbaar Zweeds haha, dat de koffie gratis is. Kijk dat is dan wel weer hetzelfde als bij die blauwe. Maarrrr hier stonden ook gewoon een soort van kleine koffiebroodjes bij. Ook voor nop. Prima geregeld natuurlijk. Gratis en nog lekker ook!! Maar toen begon dat koffieleutje te praten in het Zweeds. Ik nog op zijn Engels geprobeerd maar waarom eigenlijk? Zweeds gaat steeds beter!

Een paar minuten over 11 reden we weer weg uit Edsele. Langs de kerk en daar toch ook maar weer een paar foto's van gemaakt.





Daarna was het tijd om de muziek te wisselen. Ander cd-tje erin. De cd player in de Golf zit netjes weggewerkt in het dashboardkastje. Dus pa kon aan het werk... Cd uit het mapje gehaald, mapje in het kastje gelegd, kastje dicht en toen zat ie nog met de cd in zijn handen. Hahaha, je vergeet wat pa! Eerst nog even de cd erin en dan het kastje dicht. Gelukkig leert ie snel en na drie cdtjes gewisseld te hebben wist ie het wel.

Om 11.53 u reden we Bispgården in op weg naar??? In ieder geval op weg naar een tankstation. Nog een laatste keer tanken deze rit.

12.05 u reden we een toch nog besneeuwde weg op. Nouja weg, weggetje. En dat weggetje leidde naar......LIEN. Dat was ik afgelopen nacht tegen gekomen toen ik bezig was met de route voor vandaag te maken. Ik dacht daar moet ik even heen. Dus een andere route genomen dan, jawel dan gepland en hup naar LIEN. Met een temperatuur van -8*C even wat foto's gemaakt van het dorpje (6 huizen, 2 boerderijen en nog wat aanverwante gebouwen) en toen weer door. Wel een heel mooi uitzicht vanuit LIEN.






Om streeks 12.45 u reden we op Väg 87 en kwamen we langs Tessans i Sillre, B&B, Café, Loppis och Husvagnparkering. Bakkie dus en een happie... Vertrek om 13.20 uur.





Sundsvall werd bereikt om 14.00 u. Best een aardig stadje aan de E4 en tevens aan de kust van de Botnische Golf. We reden er dwars doorheen. Lang geleden zoveel stoplichten... Een dag of drie of vier denk ik. Ja je leest het goed.. Zolang geleden al die stoplichten.

Nadat we de stad achter ons hadden gelaten reed ik de E4 op. Daar kon het gas er weer 'iets' op. Ietsie maar.

Op ongeveer 20 km van Söderhamn was de temperatuur 0*C. En dat bleef zo tot we bij het hotel voor vandaag aankwamen.Het grootste nadeel dat de temperatuur weer stijgt is dat het ook weer vies nattig wordt op de weg en je ramen dus om de haverklap vies zijn. Drama.


Om 15.15 u bereikten we het Best Western Hotell i Söderhamn. Pa zoals gewoonlijk even een peukie terwijl ik weer even ging inchecken. En we konden weer pitten...


De kilometerstand aan het einde van deze reisdag is 3606 km. Gaat dus de beginstand van 3102 km af en dan komt het aantal gereden kilometers van vandaag uit op 504 km.


Straks even eten, contact met thuis, en dan lekker pitten.







Iedereen alvast een fijn weekend gewenst en tot morgen, thuis en hier op fb bij het laatste verslag van deze reis, naar Tromsø en terug...


Hejdå och sov gott...


En Jesse van Brummen heeft zijn diploma verkoopspecialist. Goed gedaan, van harte...



Zaterdag 20 februari 2016


De vierde dag van onze terugreis uit Tromsø.


Na een, voorlopig, laatste goede Zweedse nachtrust zou de wekker om 08.30 u gaan. Zou ja, want om 08.00 u stond ik al onder de douche. Lekker hoor, meteen maar even scheren.

Het ontbijt was net als voorgaande dagen weer goed. Alles was er. Smaakte prima.



Na het ontbijt terug naar kamer 145 om mijn spullen in te pakken voor de vliegtuigvlucht back home. Eerst alles even reorganiseren dus. De vloeistoffen en messen voor de boys maar in de koffer, die gaat toch het ruim in. Mijn winterjas etc. ook meteen maar in de koffer. Niet meer nodig... Wel wat moeite om de koffer dicht te krijgen maar de aanhouder wint.

Uitchecken...'Was alles naar wens?' 'Jahoor, prima dank u'. 'Goede reis. 'Dank u wel'. 'Hejdå'.

Klokslag 10.10 u reden we weg richting Stockholm Arlanda Airport. De kilometerstand was 3606 km en de temperatuur...-1*C.


Nou die laatste ruim 200 km was peanuts. Geen sneeuw op de weg, geen ijs, geen vorst en nog steeds weinig verkeer. Ondanks dat we redelijk in de buurt van Stockholm kwamen bleef het verkeer relaxed rustig.


Precies 12.00 u zette ik pa af op het vliegveld bij terminal 2. Kon hij op zijn gemak zijn ding gaan doen. Bakkie!!!


Ik reed door naar de biluthyrning om de auto weer in te leveren. Klein beetje opruimen, kijken of alles eruit is wat er niet inhoort en dan om 12.19 u met de shuttlebus terug naar terminal 2. Nu was het voor mij tijd voor een broodje en een lekker bakkie koffie.


Na de koffie ging ik de boardingpassen en kofferlabels uitdraaien bij de selfservice. Inchecken had ik via de KLM app al gedaan. Koffers weggebracht want dan hebben we daar geen omkijken meer naar.


Door naar de douane en daar kan je eerst weer al je zakken leeghalen, riem, horloge en armband afgedaan... Groen licht, daar hou ik van. We waren ruim, ruim op tijd maar dat is altijd beter dan net, net te laat.


Beetje lezen, internetten, koffie, colaatje drinken, broodje eten, wat lopen en dan is het bijna tijd om te gaan boarden.





Om 16.45 u konden we boarden. En eenmaal in het vliegtuig ging mijn koptelefoon op, muziek aan en de rugleuning naar achteren. En toen ben ik toch even in slaap gevallen voor a short moment denk ik want ik werd op mijn schouder getikt door de vriendelijke stewardess of ik mijn rugleuning recht wilde zetten want we gingen vertrekken... Uiteraard, regels zijn regels...


Tijdens het taxiën om 17.25 u werd er plotseling geschreeuwd van achteruit het vliegtuig. Paniek, klein beetje dan. "HELP, is er een dokter of verpleegster in het vliegtuig"? Het vliegtuig stopte direct. Crew er naartoe. Gelukkig waren er ook twee doktoren in de zaal. Ondertussen reed het vliegtuig naar een plek waar we veilig stonden en niet in de weg.

Ondertussen deden de doktoren hun werk en werd besloten dat we verder konden. De patiënt kon aan boord blijven. Ondertussen werden wij als passagiers netjes, door de crew, op de hoogte gehouden van de situatie.

Een kwartier later dan de planning, maarja, planning in deze vakantie is toch een ding apart vertrokken we. We verlieten de Zweedse bodem om 17.45 u. Na een vlucht met wat turbulentie kwamen we toch netjes volgens planning aan op AMS. Onze koffers zaten bij de eerste 10 op de band dus dat was wel fijn. Zwager Marc was al gebeld om ons op te komen halen en die kwam eraan...


Wat schertste mijn verbazing toen plotseling mijn broertje Oscar de hoek om kwam zetten. Samenzwering met Marc en....Surprise. Leuk!!!


Via Leimuiden pa afgezet en toen door naar Alphen aan den Rijn. Kan ik eindelijk Paulientje weer in mijn armen nemen. Thuis lekker een bakkie koffie met wat lekkers haha. Een lekkere Nederlandsche tompouce.


Ik wil iedereen bedanken die met leuke reacties gereageerd hebben op mijn reisverslagen. 
Natuurlijk mijn eigen kids en Pauline. Maar ook Merete Karlsen, Stine Kristin Jønsson, Gaby Knobbout, Oscar Ellerbrak (Marc) bedankt. 
Mijn grootste dank gaat uit naar mijn vader Berend Ellerbrak. Bedankt pa, ik had het niet willen missen. Blij dat we dit met elkaar hebben kunnen doen.

Rest me nog... de kilometerstand. Deze staat bij inlevering op 3824 km. Vandaag dus de laatste dag hebben we dus 218 km gereden. In totaal dus zoals hierboven staat 3824 km gereden...Met heel veel plezier moet ik zeggen...






Dit was het laatste verslag van de dag, van gisteren.

Met heel veel plezier geschreven en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben.

Wie weet tot een volgende keer...


Med vennlig hilsen,


Med vänlig hälsning, 


Met vriendelijke groet, 


Vincent.





Nawoord.

Het was een schitterende reis. Wat hebben we veel gezien en aardige mensen ontmoet. Gelukkig zijn we weer heelhuids thuis gekomen... We hebben veel mooie foto's gemaakt, zijn fijne herinneringen rijker, we hebben lekker (teveel) gegeten, we hebben een onvergetelijke tijd gehad én we hebben haar gezien, de Aurora Borealis, het Noorderlicht. A wish came true.


Deze reis krijgt helemaal een onvergetelijke stempel als u weet dat 17 dagen na terugkomst in Nederland mijn vader plotseling is overleden aan een hartstilstand. Net acht maanden na het overlijden van onze moeder, schoonmoeder en oma verliezen we dus ook onze vader, schoonvader en opa. 


Dit gegeven zet deze fantastische reis weer in een heel ander perspectief zoals u wel zult begrijpen.Het verdriet is groot, nog steeds, maar de herinneringen zijn me nog dierbaarder geworden.


Ik hoop dat u heeft genoten van mijn verslag en de foto's. Ik heb het in ieder geval wel met plezier gemaakt. Dit verslag heeft ten tijde van de reis ook op mijn facebookpagina gestaan


Bedankt voor het lezen...



The Nordic trip with my father from Amsterdam to Stockholm to Tromsø. Foreword: I´m Vincent, at the time of this trip I´m 47 years old, married to Pauline and we have two children. Jasmijn (17) and Jesper (14). I have a brother Oscar (45). Our father Beer (72) has always wanted to see the Northern Lights and the North Cape. Due to the illness of our mother (71) has had for the past ten years (COPD) it was not feasible to take this trip with her. After our mother passed away in July 2015, my father decided to see if the trip was feasible . This partly at our insistence. He arranged everything himself with the help of D-Reizen in De Aarhof in Alphen aan den Rijn. He arranged accommodation in Norway on the internet, AirB&B. At first a friend of my parents would travel with him, but due to very sad personal circumstances she unfortunately could not come and I went in her place just two weeks before departure. Fortunately, everything could still be arranged in the short term. I got the days off from my employer Hoogvliet Supermarkten, for which I like to thank them again and the rebooking of the flight ticket. ………………………………………………………………………………………………………… Wednesday 3 February 2016. Day one of the trip to Tromsø. The alarm went of on time, half past four. A shower and a cup of coffee. At half past five the neighbor came to take us to Schiphol Amsterdam Airport, thank you Cora... When we arrived at Schiphol, we first got rid of the suitcases and then went through customs. After that, it was time for a cup of coffee at Starbucks… Plenty of time to enjoy our cup of coffee. Pa still a `peukie´ (cigarette) and then at ease to the gate. There we arrived right on time and we had to wait about fifteen minutes and we could board. A little later than planned, we left the Dutch clay soil, and after flying over my fathers village Leimuiden, we set course for Stockholm Arlanda to land neatly, ahead of schedule, at 10 a.m. Now waiting for the suitcases and then with a bus to the car rental. Fill in the papers and go to our wheels. A silver-gray VW Golf Station BlueMotion. We had to install everything, telephone, dash cam and sat nav and then at 11.30 am we went north on the E4. Our first stop was around 12:30 pm near Gävle. Coffee and a pee. The weather was fine and the roads good to drive, especially if you have spikes under the car like us … Coffee and the sandwiches had been consumed and Dad finished his cigarette. I got back behind the wheel as before and off we went. Driving in Sweden is relaxed as always and we made good progress. We were in Älandsbro around 4 p.m. Just a cup of coffee and then just call the hotel to be sure, which I had in mind, to see if they had a room available. That was no problem and so I drove off just after four o'clock, together with Dad of course, to drive the last 160 km. We should be there around 6 p.m. The temperature was now dropping rapidly. From -3*C at the coffee spot to -13*C at the hotel where we arrived at 5.45 pm, 568 km on the clock. Check in and install. Then good food and now relax in the room. That's it for today. A relaxed day… See you all tomorrow. Thursday, February 4, 2016. Day two of the trip to Tromsø ... After a very good night sleep in the Levar Hotell, the alarm went off at 7:30 am. First a nice shower and then a nice breakfast ... Well taken care of. We wanted to leave around 9, but the door on the driver's side (my side haha) did not click in the lock. Frozen! The owner of the hotel provided a solution and a little later stood defrosting the lock with a heater in his hand and in his t-shirt at -9.5*C. What a helpful and kind man. And yes the lock was soon thawed and the door clicked shut again. At 9.30 we could then continue our journey to the north. Around 10.15 we arrived at Umeå, we drove on quickly, what a ‘crowded’ place... We saw the first "wild" reindeer at around 10.53 am at Granberget along the E4. The weather was nice and the road was easy to drive, but we kept paying attention. At 11:45 am it started to snow a little and we were in the vicinity of Bureå. We passed Skellefteå around 12 pm. Lunch stop was around 1 pm at Restaurang Toppen, a pyramid-shaped pizzeria near Piteå. Inside it was nice and warm, outside slightly colder -14.5*C. The pizza was tasty. At 13:49 we started driving again and we were still 44 km from Luleå. At 2.45 pm we exchanged the E4, which we drove on for a day and a half, for the E10. At 3.10 pm we were at the planned overnight address, but it didn't look attractive to us so we drove on ... It was already getting dark and we guessed we would find another nice address quickly. Hmmmmm .... That was a bit disappointing haha. 16.03 pm was a time to reflect on. We crossed the Arctic Circle. It's good that I had read a piece of the snow-covered board because Dad hadn't seen it ... We were then on Väg 392 ... Just take a picture and then quickly get back into the car because -15.5*C is quite fresh. On the way we still touched the -16.5*C, but then we were comfortable in the car. Heater on and a nice piece of music on ... The Common Linnets on the playlist .. !! That wanted hotel was still a bit more difficult to find than we had thought, but persistence wins, so search and you will find it! And in the end we did. Around 5 p.m. when it was already dark we saw 1 (!!!) sign with the name Forest Hotell. That is quite difficult to find, haha. Fortunately I saw a woman walking in a village who did not speak English so I asked the way to the hotel with my poor knowledge of the Swedish language. The explanation was reasonable and we arrived at the hotel at 5.20 pm. We go to the entrance .... locked. Fortunately the owner was still there and opened the door and we could still arrange a room. We are now the only guests in the hotel, but the owner lives nearby. There was also no food available tonight but breakfast tomorrow morning. Fine. We could just grab some coffee in the recreation room ... That was today's day. Driven a little more kilometers than planned, but that should not spoil the fun. Today 566 km on the clock. That gives a total of 1134 km in two days, so that is still manageable. Time to take a rest. A cup of coffee has already been made and you have just read today's travelogue. What remains for me to say goodnight to my son and my girls, hugs and kisses and see you tomorrow, on skype or wherever ... and the rest, greetings from Swedish Lapland. Friday, February 5, 2016. Day three of the trip to Tromsø. After another wonderful night's sleep, it was good to wake up again. The view from our room was stunning and the weather looked good. Shower and then pack our things. Down for breakfast. The owner had already prepared everything and the coffee was already hot… "Would you like bacon and eggs?" "Well yes please". "Well then I'm going to make that for you". I thought: well done madam !! Have a nice chat with the lady during breakfast and go through the different route options. The locals usually know the most beautiful roads. It turned out that last night we drove something different than planned, but oh well, we are on vacation. F*ck the planning !! We were supposed to drive through Finland, but that was a bit different. With google maps on the laptop it became clear to us where we were exactly and that was higher than we thought. But still in Sweden of course. On the advice of our hostess, we set course for Abisko, the center of the AURORA BOREALIS. It was 9:21 am when we headed for Abisko ... At 10.10 am I saw a reindeer at the side of the road. Slow down the car, slide a little and hop in reverse. Still nice those spikes under the car ... Photo and on our way again. Around 10.30 am it was time for a fuel stop again. Now that we were there, we immediately had a cup of coffee. After coffee, on the road again and just before 11 a.m. I went to a P just outside Vittangi for a sad and personal moment ... Carin knows. xxx The closer we got to Kiruna, the colder it got. The -22*C has been reached. Unfortunately no photo of but of the -21.5*C. At 11.50 am we passed Kiruna, a reasonable town in Swedish Lapland where, incidentally, the Swedish place names are flanked by the Sami place names. For those who don't know, the Sami are the native people of Lapland. And Lapland is not a country but a cross-border area ...Bordercrossing Norway, Sweden, Finland and Russia. Stopped a few times along the way for some photomoments. The environment became a bit rougher and the mountain peaks a bit higher ... We arrived in Abisko around 1.15 pm, so right on time. Check in at the Abisko guesthouse and immediately booked a snowmobile tour. This afternoon we did nothing. I wrote the blog for today...and finished it after the evening trip. The snowmobile trip was a lot of fun. We have seen the Northern Lights. It was very strong, which is why we could “see” it tad faintly through the clouds. Not enough to take a picture of it. Now just back in the room. First a cup of coffee, of course, while uploading the photos and videos to the laptop. I'm going to say goodnight to you all and to my dear son and my girls… .. My dear. I miss you guys. Tomorrow the last part of the northbound journey…. Abisko to Tromsø. A ride of about 300 km… Today the counter came to 1404 km. That means we drove 370 km today ... Have a nice weekend and see you tomorrow. Saturday, February 6, 2016. Day four of the trip to Tromsø. Tonight's room was a little less luxurious. Pretty bare and dull but the beds were good and it was all clean. That's what it's all about. After all, it's only for one night ... So after another good night's sleep, we woke up again around 7.30 am-8am. We took a shower and packed our things and at 09.09 we left up North ... Temperature was -13*C and the odometer reading 1404 ... We didn't have breakfast yet, we wanted to do that on the way. But that was easier said than done. The next village was Björkliden, a kind of ski resort-like environment. Breakfast was taken at 9:29 am at Hotell Fjällett. A hotel on the mountain ... Around 10 o'clock we finished breakfast and after a few pictures we were on our way again ... Tummies full. The road was passable and the view and the surroundings were beautiful. We were at the Riksgränsen at 10.28 am. Norway had been reached. The Kong Olovsveg was the route to follow ... In Norway, the roads were a bit less easy to ride. Lots of snow and wind. Then you are also behind a snow plow. Then you know what the road looks like. But nature and the views in Norway are also beautiful and that makes it fun to drive again ... We saw the first sign with Tromsø on it at 11:52 am. Still 177 km to go. We stopped a few times to take some pictures. The temperature here was not as low as in Sweden. Here it was between -4*C and -8*C but it was that fierce cold wind that made it feel much colder than in Sweden -15*C ... Another disadvantage of the strong wind was the snow that kept drifting over the road ... Because of this I sometimes could not drive faster than 60 km/h ... The signal 'cigarette time' was given at 12.55 am. And so when we came across a gas station at 13.04, it was a great opportunity for dad to work on his addiction and after that we could have a nice cup of coffee. After coffee at 1.38 pm we set off again. We still had 88 km to go and TomTom indicated another 1.5 hours. Since the driving time on the TomTom and I always have some issues haha, we now also arrived earlier at our final destination. Grannitvej in Kroken/Tromsø was reached at 2.53 pm ... The clock showed a total of 1718 km total so that is 314 km today. Upon arrival I met Merete the landlady via Airbnb and Stine who is studying here as a student midwife ... Now to recover from a pretty strenuous ride today. Add a cup of coffee, unpack things and then hope for clear weather again. The view is nice though. We look out over the fjord to another part of Tromsø. That was it for today. The final destination has been reached so tomorrow we will see what to do in the area .... Have a nice Saturday and enjoy the Sunday. My darling, a big kiss and the kids a hug … Sunday, February 7, 2016. The first day of our stay in Tromsø. Sunday, the first full day in Tromsø. First we slept a little longer, which was nice again after those days of early and far driving. Slept wonderfully again. First make a delicious cup of coffee and then read the newspaper and check Facebook. So nothing special ... After the homemade breakfast, get used to doing it yourself again, take a shower and shave. We had decided that we would have a quiet day today and go out again tomorrow ... Radio 1 on and listen to the Football Game with confidence. As expected, it all worked out. My club AJAX Amsterdam won. Feijenoord went back to Rotterdam across the Brienenoord without points again ... Nice and relaxed, picked up my book. A book by Henning Mankell from the Wallander series. The view remains great and still not boring. It looks fairly cloudless and we are hopeful for the evening. But as I had experienced in Finland (Feb 2015), success of the day does not guarantee the evening. After dinner Merete came up to us and suggested to show us around the city and the island. And who knows, we might see the Northern Lights. When we walked to the car we could see some green glow BEHIND the clouds. But where it glows there is hope. Hop in the car and drive. The city of Tromsø is quite large for Norwegian standards. About 75,000 inhabitants, a bit like the picturesque Alphen aan den Rijn, my hometown. Of course keep a close eye on the way to see if that expected light came back and then like to see it better. Tromsø is a student city and a nice city to be, I think. That will have to be shown later. In any case, there are plenty of cafes and restaurants. Merete showed us some other points where we could possibly see the Northern Lights (if there are any) without too much light pollution. Tromsø is a beautiful city with a decent tunnel system under the city. Construction of this started in the eighties and is still not finished. But what a great system to put yourself in ... After the ride, again a cup of coffee and the cameras turned on again ... And let the light be visible again a little bit. Take a photo and decide for yourself what you think. I'm happy with it. The beginning is there and there comes a moment when my mouth is open in surprise. But not yet. But, patience is a virtue ... That was it for today. Good night for later, sweet dreams and see you tomorrow. Jesper, Jasmine and my darling, I miss you and love from me to you. xxx Monday, February 8, 2016. The second day of our stay in Tromsø. After I stayed awake a little longer last night in the hope of catching a glimpse of the northern lights, I came out a little later today. At 10.30 am I was standing next to my bed again. Slept well again. The view from the kitchen window was very gray. The other side of the fjord was not visible. First have breakfast and relax. Dad was out at 8 a.m. and said it had been snowing all the time. Then wash and dress and we were ready to go to town. The tim... 1:30 pm. Of course we needed the car to go to town. But you won't get very far without keys. Where had I left them Saturday? Hmmm, search and search. Not in the pockets of my jeans, not in my pockets of my jacket. In the pocket of my fleece then? Nope. Backpack completely emptied. Also not there. Under the bed then maybe. Nope. Still just walked to the car. Maybe they were still in contact, Can’t be because I am sure I had closed the Golf. Too bad. Maybe in the suitcase? Wouldn't know how it would get there, but you don't know ... You guessed it .... Not. Ok, VincE. Sit and think carefully, Maybe difficult but try it. What was I wearing when we arrived? Hmmm oh yes that jersey, which I got from Remco, I was wearing at the time. There are also pockets in it. I haven't thought of it, so check it out. And yes!! there were the keys. Anyway, half an hour further we could still go to the car. When we arrived at the car, I first had to clear the entire car of snow. There was an inch or so on it ... So, we had sight again. On to the city. Parked the car in a parking lot in the Sentrum and then walked slowly. Not too fast, because Dad is less agile ... First to an ATM and then towards the harbor. There was a beautiful ship from the Hurtigruten. A second ship was approaching. We walked a bit and went into a souvenir shop to see what was for sale. So, first looking for a place where we could have a cup of coffee, we were ready for it ... After the cup of coffee, it was almost dark and it was time to go to the car. There was a supermarket opposite the parking lot where our car was parked, so that was easy. We quickly did some shopping and at least we could eat again tonight. Spaghetti on the menu. What may also be said and what they can learn in the Netherlands is that car traffic stops quickly when they see that you want to cross the road. Happened many times ... Very nice. A pedestrian crossing is difficult to see because of all the snow haha. Coming home and doing nothing. Then having dinner and watching TV. De Norske TV then. Then just skyped with the home front .... Pauline, Jasmijn, Jesper, Heleen and Jesse on the Dutch side and Berend, Stine and me on the Norske side. It was fun all together. Cheers Heleen !! I also regularly look outside while writing this blog. When it comes we should not miss it, but the chances are not that great today because it is quite cloudy ... Snow in the sky. That's it for today. I hope things are going well in the windy Netherlands and that you are all okay. Greetings to the girls and of course don't forget Jesper and Jesse. Jesper get well! Sweet dreams and see you tomorrow ... Greetings from Tromsø Tuesday, February 9, 2016. The third day of our stay in Tromsø. After a fairly short night, I was again prematurely interrupted in my well-deserved night sleep. Because somewhere outside a few people have to earn their living by chopping and drilling in a rock wall. Since this rock wall is next to our bedroom and we sleep with the window open, it sounded as if they were chopping next to my bed ... I tried to stay down but unfortunately. I reluctantly gave in ... So around 9 o'clock I was 'fresh' in the kitchen to make a cup of coffee. You have to do something ... Immediately made a few sandwiches, ham and cheese ... They tasted fine again. They have good bread in Norge. Dad had already finished his daily oatmeal. He rather than me. After breakfast, take a shower, get dressed and then go to the car. The time was now around 11:30 am when we left. Destination.... none! Windows just de-iced and off we go. First we visited The Arctic Cathedral, but it didn't open until 2 p.m. Well then on the way back. We will pass it anyway. Cross the bridge and turn left into Tromsø. Straight through the busy 'sentrum' and past the airport towards Sommarøy. So we never arrived there. So instead of turning left, I always kept right. But it may be said, it was a beautiful route right along the fjord. Here and there a house and that was it. Stopped every now and then to take a picture. At one point we passed Lauklines Kystferie. It seems like a lot but before you know it you will be over it haha. But still a nice route. Where would we end up? Well we soon found out. This road ran to a dead end. Then again the same beautiful way back. Back to Tromsø, towards the coffee. Parked the car in Tromsø and walked a bit before we had a coffee. Yes there we can have a cup of coffee. It was around 1.30 pm-2.00 pm and so a good time for a small bite. That bite became quite a bite. A baguette with kylling (chicken) and bacon. Dad a latte and I a cappuccino with it. After scrambling the bun the table was a mess and our bellies were fairly full ... Next step ... Find a store for Dad. He would like to have a real nice Norwegian sweater. It has become a really nice Norwegian vest .. Here and there some pictures taken and then back to the car. Next goal .... The Arctic Cathedral ... For that we had to cross the bridge on our way back 'home'. Meanwhile it was getting dark and the Cathedral was getting closer. Parked the car and walked upstairs to the front and also entrance ... It was not busy and we were quickly inside. The inside was a bit disappointing but I could do what I wanted to do. Burning a candle for different people but especially for my mother and Manfred ... Especially today. Some people know why ... Then we sat down for a while and when we got outside the daylight had been displaced by the darkness and I had been waiting for that. The back of The Arctic Cathedral is a 'stained glass' facade 25 meters high and weighing 140 tons. When it is dark and the lamps on the inside shine their light out through the facade ... Very beautiful! Then hop 'home' and do nothing. Read a bit and not much else. Nice to relax. Well, of course, put the photos and videos on the laptop. While starting with that, I got a Skype Call. Pauline and the kids. Some catching up ... Love you all ... Sandwich made with chicken fillet, tomato, etc. Then some blog writing and in the meantime I also turned on the washing machine with some Norwegian help ... While I am writing this, Joannna Lumley's documentary about the Northern Lights is on Norske TV. I have already seen it 4 or 5 times but it is still beautiful to see ... It was nothing special today but we are off the streets ... We drove a few kilometers, the counter was at 1738 km and now at 1848 km. So about 110 km today on the clock again. The temperature today fluctuated between 0 and 2 degrees in the plus. Good night now or later and sweet dreams ... Wednesday, February 10, 2016. The fourth day of our stay in Tromsø. No workers today so I could sleep a little later. Yes it could. But I was already in the kitchen making coffee at 8 o'clock. Then first take a look at all the reactions to my "Noorderlicht" photo. Awesome.. Breakfast today consisted of two thick sliced ​​brown sandwiches and two fried eggs. Nice. My Wallander book is now also nearing the end. Then just wash and get dressed. Ready for the present day. In the meantime Dad had also come out of his bed and we went to see what we could possibly do in terms of excursion. After we had seen a few things we went by car to the Tourist Information to reserve one. Put the car back on our 'own' spot and then walk to the Tourist Office ... Once inside we saw that we were not the only ones and we closed at the back of the queue. Three counters so that will go smoothly. When it was our turn it turned out that what we wanted was no longer possible. But hey, with some help from the lady behind the desk we managed to arrange something fun. Saturday we go .... Yes, you will hear that later ... Then first go for a cup of coffee because all that waiting makes you thirsty. Cup of coffee with something sweet this time. Then I went to get the car while Dad sat there for a while. Then at ease back home. Near home we did some shopping and then the last few hundred meters up to 'home'. When we were there we had a chat with our landlord Merete. She had another Norwegian delicacy in store for us. Torsk ... Dried fish. Dad didn't want to try it, but I wanted to try. Stine didn't know what it was either and wanted a piece too. I opened the package and almost went over my uvula because of the scent. But yes, you persist ... But after tearing off a small bite and eating it away, I came to the conclusion that I like our new herring better ... Then just prepare dinner. It was almost 7:00 pm so time for dinner. Baked potatoes, lettuce and a moose burger. Det smacked bra !!! Then watched some TV and started today's blog. Almost done and something went wrong. Entire blog gone. I could start again. And I type so quickly haha. But it is back. Oh I almost forgot to tell you, the temperature remains between -2*C and 2*C ... At home .... Miss you all. See you next week ... xxx Thursday, February 11, 2016. The fifth day of our stay in Tromsø. Last night we saw fragments of the Northern Lights. It is already brighter than before but not enough for a good picture. Too bad. But heads up ... Because of the nightly Northern Lights session I first slept until a little later. At first I got out early but quickly went back in when I saw what time it was and that it was snowing anyway. Once out of bed, first take a shower and eat a quick snack. But hey why quickly. We decided it would be no weather to leave. It was still snowing and that only got worse. I think today about 10 to 13 cm fell, maybe even a bit more ... So no photos taken either. But perhaps I can post some from the days before. Reading a bit, watching TV (Norwegian is very similar to Dutch, I found out while talking to the ladies here. If we didn't know it in English, we just said it in our own language and then the word was in Norwegian or Dutch almost 9 times out of 10 the same thing. Or it looked very similar haha.) Listening to music and doing nothing. Tonight's dinner. Pizza in the oven. Ready. After dinner we chatted with the home front and then put today's blog online. Nice and quiet in the house. Merete and Stine are out for the night and each go their own way tomorrow. One goes to Oslo for a weekend and the other goes home to Lillehammer. Well the coffee is ready after the pizza. I wrote a blog and ... see you tomorrow. For the dear ones at home ..... xx Friday, February 12, 2016. The sixth day of our stay in Tromsø. Today everyone was out early. Merete had to be at the airport very early and Stine luckily a little later. Brushing and washing teeth. Because it is a fifteen minute drive by car and by public transport including a transfer, I took Stine away to the airport ... Saves a lot of dragging through the snow with those heavy suitcases ... When I got back I first took a shower and ate. ThenI moved my stuff to Stine's room and just put clean linen on the bed ... Nice to have my own place now and dad too. Today we would explore the area again. Not to Tromsø but the other way. So we did. Turn right out of the neighborhood and straight through the snow, which in the meantime had started to fall, following the road along the fjord. The flakes fell steadily on us. Visibility did not improve either. Well, as long as it's clear tonight ... We kept following the road along the fjord until the road curved to the right and we drove inland. Also fine. At the end of the road there was a T junction and a left meant that we had to go around the fjord. That seemed a bit too much for today and we decided to turn right ... That was shorter. A lot shorter, it just ended up dead here too. And what do you do when it comes to a dead end. Yes, you take some pictures and go back to Tromsø. Time for a bite to eat and buy some tickets. The way back to Tromsø was driven by Dad. It took some time for him to get used to driving here in this white world but also for me sitting next to the steering wheel. When we arrived in Tromsø, we parked the car and first had a bite to eat. We sat in a place opposite the yellow wooden church, the Tromsø Domkirke ... Here too I burned a candle and let a few tears flow ... Once again we walked outside and then bought some postcards ... Back to the car and I drove back 'home' myself. When we arrived there, we first took a moment of rest. Because the Northern Lights can come in the evening and at night, I go to bed a bit later than at home. When you wake up early you sometimes get a little dip. But hey, it's vacation right ... Cards were written and then I went to the supermarket to do some shopping. Postcards immediately posted. Meanwhile, the temperature had dropped from -4*C during the day to -8.5*C around 7 pm. Once I returned home, it turned out that the stamps were still on the kitchen table. I thought for a while to throw it loose in the mailbox, but that's not an option either. So let's hope the postcards arrive. And when haha ​​... Made dinner at home and then started the blog. In the meantime, the sky is opening up so we keep paying attention again. Everyone have a nice weekend and see you tomorrow evening or Sunday morning / afternoon. To my people at home ... love you all Oh yes, the number of kilometers driven today 1913 km - 2010 km. Not much today so 97 km on the clock. Saturday, February 13, 2016. The seventh day of our stay in Tromsø. The weather forecast for Saturday evening was fine .... Clear and cloudless. So we booked a snowmobile excursion. Well arranged and neat bikes, Yamaha 500 CC 85 hp. Speed approx. 80 km/h. Slightly faster if the snow was not 80 cm thick, but that thick layer of snow was beautiful again. It is a pity that the weather forecast does not always come true in Norway. We drove the entire trip in a heavy snow shower. Well, if it is not clear then just as bad as possible ... When we arrived at a lake we were allowed to play. With only light on your vehicle, it is still quite dark. If you don't know where the lake ends, it's a bit exciting but I had to and would of course be the first. Speed is everything. First a tour without a camera in my hand and then just a bit with a camera. But 80km/h with only 1 hand on the wheel is also not so sensible so just a little bit irresponsible. Kids, don't try this @ home .... Sunday, February 14, 2016. The eighth day of our stay in Tromsø. Today was an early day again. I was awake at 8.30 am. Somewhat short night but for once I can manage with 3.5 hours of sleep. Tonight after returning from the scooter tour we had a chat with Pauline and soon it will be 03.00 am. Then just post a few things on facebook because of Valentine's Day which we normally don't do much about because it is actually only for commerce. It's also not that I love my girl more today than other days. And yet, when you're not there, it still feels different. In the meantime, I walked to the balcony a few times because yes, we are here on a kind of mission. But unfortunately nothing... And then it will be around 5 a.m. before you lie in your bed ... Doesn´t matter. When we get home I will rest. No time for now. Not that I'm very worried here, but still haha ​​... Just contacted my ´sister´, Carin. Chat via the facebook camera chat. Nice to have seen and spoken to you Caatje. I will see you soon. Then take a shower and do some laundry. Quickly to the supermarket to buy things but everything was closed. It's also Mother's Day today so nothing is open. But afterwards I heard that the shops are always closed on Sundays ... Hmmmm. Then at 12:15 pm I had contact with my family at home. The four of them went for a home made High T. Pauline, Jasmijn, Jesper and Jesse. And me? Kind of alone at the Norwegian side... Then after more than two hours we each went our separate ways and I finished my book. Next book is there. Another Wallander. Thanks to Hedwich. In the meantime, Dad has gone to bed for an hour. Still tired from last night, but that is not surprising for someone who turns 73 in April, such a trip on a snowmobile is kind of heavy even when you’re not driving yourself. After our beauty sleep we drove to Tromsø for dinner. We did that at a nice place in the harbour. View of the Hurtigruten and The Arctic Cathedral ... What more could you want. Well a view of the Nordlys, the Northern Lights ...that;s what we want! Please! After dinner we went back home to enjoy our evening ... While I'm writing this I have my headphones on and follow the Ladies of Soul via Ziggo Live. Nice to have some soul and other classics in my ears. Yummy. And Edsilia Rombley is yummy too haha ​​!! Suddenly dad says: "come and have a look because what do you think?" Well what was I thinking ..... pop in the camera and see the results here. Want to see it even brighter but it just keeps getting better. See you tomorrow and I'm going to enjoy some more. To all my love, love you all .. From Tromsø with love Monday, February 15, 2016. The ninth day of our stay in Tromsø. Also slept a bit longer today after it had become a late night again, nice chat with my girl, Pauline ... Around 10 o'clock I was out anyway. On the program was ... nothing. First put the videos of Dad's film camera on the laptop. There were plenty of them. The camera is a bit older and if you compare the quality of this camera with that of his new dashcam, that’s a big difference. Around 1 p.m. we left for the city. We had to do some shopping and I hadn't had breakfast yet. Dad was dropped off at a store and then I parked the car. When I walked to the store Dad was already busy with shopping ... After that I got hungry and we looked for a nice spot to have brunch, Dad only had a latte. I went for a Norwegian breakfast. Eggs, toast, salad and of course salmon. Coffee next to it and good food ... Well done. Then walked back to the car through different streets. Stopped here and there for a moment because Dad is not very agile anymore. Opposite the parking lot was a COOP and there I bought some food and drinks and then back to Kroken, just outside Tromsø, crossing the big bridge. When we arrived there, Merete was home again and we had a nice chat about what she and what we had done during the weekend. Then all three of us took a nap. Merete has been working the night shift at the hospital in Tromsø for years as an oncology nurse and of course we had to recover from the healthy Norwegian air hahahaha. Then we went to eat and after dinner we started planning the route for the return journey. It is now on paper and we will see how far we get. It has been snowing all day. Not all the time, but certainly regularly and then also a lot. Via Gaby I got some tips about an overnight stay in Gällivare and immediately made a reservation. We don't have to worry about that first night. Thanks Gaby ... In the meantime I'm writing this again, we'll have a drink. Oh yeah, I bought two coffee buns this afternoon. Since the coffee is already finished, we take it with the (soft) drink. I just took them and Dad had a hard time eating it. They were the size of a whole bread haha. Now just go through the day and then for a change to my bed in time. It is still snowing so little chance on the Nordlys ... Everyone, have a good night's sleep and see you next time. Bye at home, bye kids, bye wife, I love you Vi har sett (goodbye) Tuesday, February 16, 2016. The tenth and last day in Tromsø. Today was a day of getting out of bed fairly on time. I was awake around 9 o'clock. Just woke up because I hadn't really slept well. First night I didn't sleep well. Maybe I miss my girl. No, I'm sure I miss her. Washing and dressing ... a bit of gathering my things then I can put it in my suitcase ... What am I going to do for the rest of the day? It has been snowing for a while so what do you do ... Then you get the car. Alone, because Dad stayed "at home". But before you sit in your car in the Norwegian winter and leave, you have to dig out your car and clear it of snow. that is just different than in our little country with a quail winter of nothing ..... In Tromsø I first looked for a nice place to have a cup of coffee, have some food and then just stroll and stroll through the snowy winter weather. Nice to get a breath of fresh air. Take some pictures here and there once inside a shop or a nice street. Up hill and down hill again. The snow just keeps falling and it just doesn't stop. After a while I have seen it and I go back to the car. I haven't been to the other side of town yet. Always left over the bridge and not yet to the right. So then I went that way. That side is also where the industrial ports are and among other things, the fishing boats and the fish auction is. Then to the hospital where Merete works. Still quite a bigger city than I thought. This time I didn’t take the way back to the apartment by the famous bridge but through a tunnel under the fjord. And that was quite a tunnel, I can tell you ... Once outside, turn right again and within 6 minutes I was 'home' again. And the snow just kept falling !!! After dinner I started today's blog ... Written in between the scenes. So it took a while again haha. Also just hung up the laundry. Read some more pages in my book, took a look at the Norwegian Nyheter and tinkered with the Norwegian language again and then the story continues. While I'm writing Dad makes a cup of coffee and I can continue writing. Outside it is snowing ................ no more !!!!!! This was the last day of this vacation here in Kroken-Tromsø. Of this vacation because I am sure I will come back here in this beautiful city ... In summer or winter ... We plan to start driving around 9 am tomorrow morning. Through Finland to Sweden. The overnight stay in Gällivare has already been booked. In Gällivare I will have a cup of coffee with Gaby who lives and works there. So tomorrow a travelogue from that other beautiful Scandinavian country, Sverige. Have a great evening everyone, sweeties see you Saturday and tomorrow all healthy again. And it still doesn't snow !! Here a link to our accommodation ... www.airbnb.nl/rooms/6678726 Wednesday, February 17, 2016. The first day of our return journey from Tromsø. After a good night's sleep, the alarm went off at 8 am. Have a cup of coffee, try to get another bite of bread away, but unfortunately. I'll keep it for the road. Just after 09:00 the suitcases were loaded into the car. Ready to roll. Oh no, a beep in my ear. Replacing my auxiliary ear battery. I know from previous experience from a short past that you should do that before you start driving. No sooner said than done. Put in a new battery and drive. Outside it is 2.5*C. Mileage 2115 km. We were less than 3 kilometers on the road ... Peep in the same ear. Hmmmm empty too? Then just replace it while driving. That went fine. After a few minutes, beep, same ear. Yes then I was really done with it, really annoying. I don't say anything else, but Pauline now knows how I was in the car … But, everything is still intact and all the beeps are gone. Via the Northern Lights Route we drove to Finland ... Around 11.30 am we arrived with -6*C at the Norwegian-Finnish gräns, Kilpisjärvi. Just took some pictures and then quickly back into the warm car. Get out of that bleak cold wind. We drive on the long straight and snowy roads of Finland. Up and down the hill. We have left the real mountains behind. At 12.50nam we arrived in Karesuvanto, the border between Finland and Sweden. Petroltank filled, bellies also filled and at 1.30 pm we continued with -6.5*C. At 1.32 pm I saw a nice little church on the left. Well, but then you still have to keep an eye on the road VincE !! So that just went well, but we bumped into this pile of snow. Fortunately, I was able to avoid that lamppost that was in the middle of that pile of snow. And then it was dark. From the snow, because that was up to the roof and therefore also on the front window. Okay, luck is with me this time. Fortunately, without damage, I manage to get the car out. Glad to be out of Finland again. Boring road, especially now. Back in Sweden. A little later around 1.37 pm we saw the first small reindeer herd hopping on the road ahead of us. About 15 I think. With youngsters there. Stop and take pictures. Film too and on and on. But we can also cross the reindeer off the bucket list, seen! Sweden feels like coming home to me. Only it is a lot quieter here and less rushed in traffic. People who have ever been to Sweden know exactly what I mean. Less traffic, Common Linnets from the speakers, how nice can you drive. We arrive at Gällivare Bed & Breakfast at 3.44 pm. Beautiful large, yellow, detached house with a view of the ski slope of Gällivare .. Check in, pack my things and immediately demarcate my terratorium ;) Cozy inside, -7*C outside. After a moment of rest in our room I had a cup of coffee in the center of the city. Together with Gaby who lived and worked here in a dental practice since last year. Nice to hear her experiences about living and working in Sweden. Gaby thanks for the fun and the lift. Now write the report of the day as regular reader Ylva calls it. In the meantime, as always, keep an eye on the sky. Maybe I'll take a closer look later. Tomorrow is more driving than today. Today 492 km on the trip meter. Tomorrow a big 500 km ahead. Tomorrow's final point is in or around Dorotea. Good night everyone, at home, much love and see you tomorrow. Thursday, February 18, 2016. The second day of our return journey from Tromsø. Just before the alarm would go off, this person was awake, just before 8 am. Get out and take a shower first and then have breakfast. Tasted great, everything was good at this place... The departure from Gällivare was a little later than I had planned, but .... planning?! It is vacation! Still is. So at 09.42 am I started the engine and we drove off. The temperature was -6*C and the mileage was 2609 km ... After 8 kilometers I made the first stop. I actually wanted to go there last night but it was very cloudy then so that was of little use then. Still actually, foggy and poor visibility. Dunberget ski resort -6*C, on top of the mountain but that's where those resorts are usually located haha. I took some pictures and filmed a bit and then on again. We will continue where we ended yesterday, on the E45 towards Jokkmokk. Jokkmokk was reached at 11.05 am by a nice part of the E45. Still -6*C. Just outside Jokkmokk we reached the point where the Arctic Circle is. You could immediately notice that you were driving south. The temperature rose immediately, -5.5°C. Of course just a photo moment and just demarcating my terrain again. Quickly in the car and on that heated seat ... I think the North Swedish part of the E45 is a kind of test track for many different (freight) car brands, including M.A.N, Volvo, Renault, Mercedes, Audi and VDL buses from the Netherlands, which we encountered in groups of at least three vehicles. As well as three 'disguised' cars ... Hmmm, are we driving south because the temperature dropped again slightly to -6.5*C. We arrived in Arvidsjaur around 1:00 PM, -7.0*C. Time to refill all three tanks. The Golf with E95 and us with coffee ... 1.44 pm we drove away after taking some pictures of the local cathedral ... Nice building. We arrived at our hotel, which I confirmed this morning, around 4.24 pm. Lilla Hotellet is located in the village of Vilhelmina. About 45 minutes before our actual goal for the day. It was a good choice. Nice hotel, cozy, friendly and helpful people and centrally located ... Outside it was -5.5*C. Dad went to take his daily beauty sleep and I went downstairs for a cup of coffee ... When dad woke up we first walked to a pizzeria. Fortunately for Dad only 100 meters from the hotel. That was okay ... Dad a pizza Hawaii and I not gheghe ... The 'real' Swedish pizza baker asked me in Swedish if we were Norwegian and since I still understood that and could answer in Swedish, the best man continued the conversation in Swedish as well. And I, quite proud of myself, could answer everything in Swedish. Didn't need an English word !! After we finished dinner we left the place. Dad walked back to the hotel and I walked into the village. A beautiful ice church had been built there and they held a competition. Only in the Swedish winter way, sitting on a pillar of ice. Nice to see ... Quite cold to do but they do it every year and now according to the Swedish blonde in the hotel it was not as cold as in previous years where it has been -20*C to -30*C. It was now approx. -10°C. Just walked a little round through the fresh nature. After all, I'm in the car all day ... Back in the Lilla Hotellet I grabbed a cup of coffee. It was for free in the lobby where there are also several seats and then at the report of the day. Today is probably the last night that there is a chance to see the Northern Lights. I think we'll be too far south tomorrow night, but you don't know ... Dad was already in bed ... At the beginning of the night I put together the route for the next day. Starting position today 2607 km Final score today 3102 km Today on the clock 505 km Well, sleep well everyone, love my little kids' blood and a big kiss for Pauline. Vi ses ... Friday, February 19, 2016. The third day of our return journey from Tromsø. Well .... Woke up far before the alarm clock. It was on 7.30 am but around 7.00 am I was out. Shower and then get dressed before we go to the breakfast room. They would be surprised if I came downstairs without getting dressed. That muscular body naturally distracts everyone gheghe ... At the stroke of 08.45 we left the parking lot. The E45 back on. The temperature was -9*C and the mileage was 3102 km. We drove towards Dorotea where our actual overnight stay was planned. I'm glad we stopped in Vilhelmina because when we drove through Dorotea, past the Polar caravan factory at 9.15 am, I didn't think it looked as cozy as in 'our' village. It had immediately dropped from -9*C to -13*C ... In Rossön I turned around because I saw someone interesting in a yard, in the snow, something nice, old but nice. And don't forget the church ... Moments later we drove into Jämtland … The road was icy but good to drive ... But at 10:46 am we entered a snow-free road. That took some time to get used to. You have to adjust your speed again!! From that moment on there was no snow on the road. Well, a very small piece, but that will come soon ... Five minutes later, around 10.50 am, we were in Edsele, in an ICA (supermarket), having a nice cup of coffee. Better than that coffee from the blue brigade !! It was a machine, but still. It said: coffee SEK 10. - So I grab money and want to throw it in. There are also two of those old ladies sitting there leaning and one says, of course in Swedish, which I now know well, haha, that the coffee is for free. That is the same as with the blue one. But there were also just a kind of small coffee buns. Also for free. Well arranged of course. Free and tasty too!! But then that coffee break started talking in Swedish. I still tried English but why? Swedish is getting better! A few minutes past 11 we left Edsele again. Along the church and took a few pictures of it. Then it was time to switch the music. Another CD in it. The CD player in the Golf is neatly concealed in the glove compartment. So Dad could get to work ... CD removed from folder, folder placed in the cupboard, cupboard closed and then he was still with the CD in his hands. Hahaha, you forgot something dad! First put in the CD and then close the box. Fortunately he learns quickly and after having changed three CDs he knew it. At 11:53 am we drove into Bispgården on our way to??? In any case on the way to a gas station. One last refueling this ride. At 12.05 am we drove onto a snowy road. And that road led to ...... LIEN. I had come across that last night when I was working on the route for today. I thought I should go there. So I took a different route, yes than planned and off to LIEN. With a temperature of -8 * C we took some pictures of the village (6 houses, 2 farms and some related buildings) and then on again. A very nice view from LIEN. At around 12.45 we drove on Väg 87 and we passed Tessans i Sillre, B&B, Café, Loppis och Husvagn parking. So a cup of coffee and a bite ... Departure at 1.20 pm. Sundsvall was reached at 2 pm. Quite a nice town on the E4 and also on the coast of the Gulf of Bothnia. We drove right through it. So many traffic lights a long time ago ... About three or four days, I think. Yes you read that right .. So long ago all those traffic lights. After we left the city I drove onto the E4. At about 20 km from Söderhamn, the temperature was 0*C. And it stayed that way until we arrived at the hotel for today. The biggest disadvantage that the temperature is rising again is that it also gets dirty and wet on the road and your windows are dirty every once in a while. At 3.15 pm we reached the Best Western Hotell i Söderhamn. Dad had a cigarette as usual while I went to check in again. And we could eat again ... The mileage at the end of this travel day is 3606 km. So if the starting position of 3102 km is taken off, the number of kilometers driven today comes to 504 km. Later a quick meal, contact with home, and then a nice meal. We wish everyone a nice weekend and see you tomorrow, at home and here on fb with the last report of this trip, to Tromsø and back ... Hejdå och sov gott ... February 20, 2016. The fourth day of our return trip from Tromsø. After a last good night sleep in Sweden, the alarm clock would go off at 8.30 am. It would, because I was already in the shower at 8 a.m. Nice and shave immediately. The breakfast was good again, just like previous days. Everything was there. Tasted fine. After breakfast back to room 145 to pack my things for the plane flight back home. So reorganize everything first. The liquids and knives for the boys in the suitcase. My winter coat etc. also in the suitcase. No longer necessary ... Some effort to close the suitcase but persistence wins. Check out ... "Was everything okay?" "Yes, great thank you." 'Good trip. 'Thank you'. 'Hejdå'. At the stroke of 10.10 we drove off to Stockholm Arlanda Airport. The mileage was 3606 km and the temperature ...- 1*C. Well the last 200 km was peanuts. No snow on the road, no ice, no frost and still little traffic. Despite the fact that we came fairly close to Stockholm, the traffic remained relaxed and quiet. Exactly at noon I dropped Dad off at the airport at terminal 2. He was able to do his thing at his leisure.Coffee!!! I drove on to the biluthyrning to return the car. Tidy up a bit, see if everything is out that is not appropriate and then at 12.19 I took the shuttle bus back to terminal 2. Now it was time for a sandwich and a nice cup of coffee. After coffee I went to print out the boarding passes and luggage tags at the self-service. I had already checked in via the KLM app. Continue to customs and there you can empty all your pockets again, take off your belt, watch and bracelet ... Green light, I like that. We were well on time, but that is always better than just too late. Reading a bit, using the internet, coffee, drinking a coke, eating a sandwich, walking and then it is almost time to go boarding. We could board at 4.45 pm. And once on the plane my headphones went on, music on and the backrest turned back. And then I fell asleep for a short moment I think because I was tapped on my shoulder by the friendly flight attendant if I wanted to straighten my back because we were leaving ... Of course, rules are rules ... While taxiing at 5.25 pm, there was a sudden shout from the back of the plane. Panic, just a little bit. "HELP, is there a doctor or nurse on the plane"? The plane stopped immediately. Crew there. Fortunately, there were also two doctors in the plane. Meanwhile the plane drove to a place where we were safe and not on the runway. In the meantime, the doctors did their job and they decided that we could continue. The patient could stay on board. In the meantime, we as passengers were kept well informed of the situation by the crew. Fifteen minutes later than the schedule, but yes, planning in this holiday is one thing, we left. We left Swedish soil at 5.45 pm. After a flight with some turbulence, we arrived at AMS properly according to schedule. Our suitcases were in the first 10 on the tape so that was nice. Brother-in-law Marc had already called to pick us up and he was coming ... How surprised I was when suddenly my little brother Oscar came around the corner. Conspiracy with Marc and .... Surprise. Fun!!! Dropped off via Leimuiden and then on to Alphen aan den Rijn. I finally can take Paulientje in my arms again. A nice cup of coffee at home with a treat haha. A tasty Dutch tompouce. I would like to thank everyone who responded with nice comments to my travel reports. Of course my own kids and Pauline. But also thank Merete Karlsen, Stine Kristin Jønsson, Gaby Knobbout, Oscar Ellerbrak (Marc). My biggest thanks go to my father Berend Ellerbrak. Thanks Dad, I wouldn't have missed it. Glad we were able to do this together. Remains me ... the mileage. This is at 3824 km upon return. So today, the last day we drove 218 km. So in total as above is 3824 km driven ... With great pleasure I must say ... This was the last report of the day, yesterday. Written with great pleasure and I hope you enjoyed it. Who knows until next time ... Med vennlig hilsen,Med vänlig hälsning, Sincerely, VincE Epilogue. It was a wonderful journey. We have seen a lot and met nice people. Fortunately we returned home safe and sound ... We took many beautiful photos, we have rich memories, we have eaten (too much), we had an unforgettable time and we saw her, the Aurora Borealis, the Northern Lights. A wish came true. This trip gets an unforgettable stamp when you know that 17 days after returning to the Netherlands, my father suddenly died of cardiac arrest. Just eight months after the death of our mother, mother-in-law and grandmother, we also lost our father, father-in-law and grandfather. This fact puts this fantastic journey in a completely different perspective as you will understand. The grief is great, still, but the memories have become even more precious to me. I hope you enjoyed my report and the photos. In any case, I enjoyed making it. This report was also on my facebook page at the time of the trip. Thank you for reading… Translated from Dutch into English by my very precious friends David and Sarah. Thank you guys.